Πού μπαίνει ψαλίδι στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους

από fimotro

Στοχευμένες θα είναι οι απαλλαγές των πυρόπληκτων από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021,2022 και 2023, καθώς κριτήριο για την εξαίρεση του ακινήτου από το φόρο θα αποτελεί η έκταση της ζημιάς και όχι αν βρίσκεται σε περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδωνarogi.gov.gr η οποία θα συνδεθεί με το Ε9 και το μηδενικό εκκαθαριστικό θα εκδίδεται αυτόματα μετά την αίτηση του φορολογούμενου αλλά στη συνέχεια θα διενεργείται έλεγχος για να πιστοποιηθεί η ειλικρίνεια των δηλώσεων.

 

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες μόνο για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους στις πληγείσες περιοχές. Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή για μία τριετία.

Αντίθετα πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων δικαιούνται για τη φετινή χρονιά οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η διαδικασία για την απαλλαγή από το φόρο περνά μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων arogi.gov.gr όπου οι πυρόπληκτοι θα υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης. Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με το Ε9 και έτσι το φυσικό πρόσωπο η η επιχείρηση θα εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Σε πρώτη φάση, οι πληττόμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες που θα υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί. Με την υποβολή της αίτησης θα εκδίδεται μηδενικό εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ και η Α.Α.Δ.Ε. θα ενημερώνει τον φορολογούμενο με e-mail στη δηλωθείσα από αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση για την έκδοση του μηδενικού εκκαθαριστικού.

Στη συνέχεια μετά την καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την εξέταση του φακέλου για τους πληγέντες θα διενεργείται διασταύρωση στοιχείωνπροκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων. Στην περίπτωση που εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εκ των υστέρων τον ΕΝΦΙΑ.

Οι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Εύβοιας δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Για τα κτίσματα που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί θα καταβάλλουν κανονικά τον φόρο. Σημειώνεται ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου και τη τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα