Πού ανέβηκαν, πού έπεσαν οι τιμές στο lockdown

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ποιες ομάδες προϊόντων εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση και πού “τσίμπησαν” οι τιμές

Μείωση 1,4% κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εμφανίζουν οι τιμές στους τομείς των μεταφορών, της στέγασης και των επικοινωνιών, ενώ αντιθέτως ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στη διατροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Απρίλιο 2019), κατεγράφη μείωση 6,1% στον δείκτη της ομάδας Μεταφορών, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά, ενώ μειωμένος κατά 4,7% ήταν ο δείκτης της ομάδας Στέγασης, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.

Στις επικοινωνίες κατεγράφη μείωση 2,3%, στα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες 1,6% και 1,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αντιθέτως, οι τιμές στην ομάδα διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 1%. Στη συγκεκριμένη ομάδα, η αύξηση των τιμών σε μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, γάλα, γιαούρτι και νωπά φρούτα, αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση στις τιμές κυρίως του ψωμιού και των δημητριακών, των ψαριών, των ελαίων, των νωπών λαχανικών κ.α.

Αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές της ομάδας Υγείας, κατά 1,4%, λόγω της αύξησης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές της ένδυσης-υπόδυσης, της εκπαίδευσης καθώς και της ομάδας Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία σε μηνιαία βάση (σύγκριση Απριλίου-Μαρτίου 2020), καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στη στέγαση, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στα αλκοολούχα ποτά και στα διαρκή αγαθά. Ανοδικά, πάντως, κινήθηκαν οι τιμές στη διατροφή, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, γιαούρτι, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, καθώς και στην ομάδα των Ξενοδοχείων-Καφέ-Εστιατορίων.

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2018 – Απριλίου 2019, δεν παρουσίασε μεταβολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε μείωση 0,9% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα