Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων

από fimotro

Ο χρόνος για την καταβολή των αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους κυλάει πλέον αντίστροφα, καθώς μέσα στο επόμενο δίμηνο το κράτος αναμένεται να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Το powergame.gr αποκαλύπτει τον χάρτη των δικαιούχων, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας το 8% των παλαιών συνταξιούχων θα δουν εν τέλει αναδρομικά και αυξήσεις. Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με αυτές των νέων συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι οι 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν τον Ιούνιο είδαν μέσες μόνιμες αυξήσεις 5% στις συντάξεις τους. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έλαβαν κατά μέσο όρο αναδρομικά 860 ευρώ, ενώ εργαζόμενοι του δημοσίου περίπου 1.000 ευρώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι τα ποσά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι θα είναι περίπου 30% με 40% λιγότερα.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν την από ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου υπολογίζονται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια. Από αυτούς το 1.050.000 συνταξιούχοι βγήκαν στην σύνταξη πριν τα 30 χρόνια ασφάλισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Μένουν 750.000 οι οποίοι έχουν πάνω 30 έτη ασφάλισης. Από αυτούς υπάρχουν περίπου 100.000 συντάξεις οι οποίες εντάσσονται στις δύσκολες περιπτώσεις.  Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος. Οι δικαιούχοι αυτοί δεν θα δουν τα αναδρομικά στο τέλος Οκτωβρίου αλλά προς το τέλος του χρόνου. Κι αυτό, εφόσον πάρουν το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες που πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους..

Εκκρεμούν περίπου 650.000 περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από την ανάδοχο εταιρεία και κατόπιν των ελέγχων προκύπτει ότι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις περίπου οι 150.000 συνταξιούχοι.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Έως Οκτώβριο 2021

  • Περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι
  • 29.000 νέοι συνταξιούχοι

Έως Δεκέμβριο 2021

  • Έως 100 συνταξιούχοι που ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις
  • Εφόσον περάσουν τον «έλεγχο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα