Πότε θα ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου

από fimotro

Από τις εισηγήσεις της Επιτροπής θα κριθούν όλα

Συνεχίζεται η συζήτηση για τα σχολεία και το άνοιγμά τους που κινδυνεύει να πάρει παράταση λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που έχει επιφέρει η παραλλαγή Όμικρον.

Η αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών που είτε το προαναγγέλλουν είτε το ζητούν.

Πότε θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή

Στο συγκεκριμένο θέμα, που «καίει» μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε,  μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ποιο μέτρο εξετάζεται

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τα σχολεία είναι να γίνονται περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα είπε: «Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών.

Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τα σχολεία

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη απαγορευθεί οι σχολικές εκδρομές, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τουλάχιστον τρία επιπλέον μέτρα που επεξεργάζονται οι ειδικοί, προσπαθώντας να καταλήξουν στο πιο ασφαλές σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ετσι τα σενάρια για την επανέναρξη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου περιστρέφονται γύρω από τους παρακάτω τρεις άξονες:

  • Να υποβληθούν όλοι οι μαθητές σε τουλάχιστον ένα rapid test για να ανιχνευθούν και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
  • Να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.
  • Να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορονοϊό το 50 + 1% των μαθητών.

Τρομάζει η επιπλέον πίεση, στο ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, αν και οι “σκληροί” αριθμοί της πανδημίας, διασωληνωμένοι και θάνατοι, βρίσκονται σε πτωτική πορεία -κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου- τα νοσοκομεία άρχισαν ξανά να «γεμίζουν».

Ήδη, μετά τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι νέες εισαγωγές με Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 54 ασθενείς στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο των νέων εισιτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2021, εισήχθησαν 258 ασθενείς και χθες 1 Ιανουαρίου 2022, έφτασαν τους 442.

Εάν τα σχολεία εξελιχθούν σε χώρους υπερμετάδοσης της Όμικρον, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι στους άνω των 60 ετών παραμένουν κατά 18% ακόμα ανεμβολίαστοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα