Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις 2.759 μόνιμων υπαλλήλων σε δήμους

από fimotro

Με 2.759 μόνιμους υπαλλήλους θα ενισχυθούν οι δήμοι προκειμένου να καλυφθούν σημαντικά κενά που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι πρώτοι 1.191 θα έχουν διοριστεί έως ίο τέλος της άνοιξης του 2022 και υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2022.

Οι ανάγκες για τεχνικό προσωπικό που δημιουργούνται λόγω των χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που τρέχουν, από τα οποία οι δήμοι θα αξιοποιήσουν περί τα 16 δισ., δημιουργούν πρόσθετη και μεγάλη πίεση για αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση την πρόσληψη νέου προσωπικού στους ΟΤΑ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αποψίλωση σε εξειδικευμένο προσωπικό που υπέστησαν οι δήμοι τόσο λόγω της κινητικότητας, αλλά και του κύματος συνταξιοδοτήσεων, με το παράλληλο πάγωμα αντίστοιχων προσλήψεων βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων που συρρίκνωσε δραματικά το σώμα των μηχανικών στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε την πρόσληψη μηχανικών στους δήμους μέχρι το τέλος του 2022. Η ανακοίνωση για την πρόσληψη 1.000 μηχανικών στους δήμους έγινε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ο ίδιος επεσήμανε τη μεγάλη μείωση προσωπικού που υπέστησαν οι δήμοι της χώρας. Σημείωσε ότι δόθηκαν κάποιες λύσεις, κυρίως με την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα προσληφθούν 1.000 μηχανικοί στους δήμους.

Στα γραφεία του ΑΣΕΠ βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό 2 νέοι διαγωνισμοί για μόνιμες θέσεις στους δήμους. Το πρώτο αίτημα αφορά σε 818 θέσεις και το δεύτερο που προστέθηκε αργότερα συμπλήρωνε άλλες 750 θέσεις. Συνολικά το ΑΣΕΠ έχει 2 αιτήματα στα χέρια του και είναι πολύ πιθανό αυτά τα δύο αιτήματα να ενωθούν σε μία ενιαία προκήρυξη για 1.568 μόνιμους στους δήμους. Τον αριθμό αυτόν επιβεβαίωσε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αναλύοντας περαιτέρω την κατανομή των 818 θέσεων ως εξής:

– 376 μηχανικούς

– 285 διοικητικούς

– 28 δικηγόρους

– 42 υπαλλήλους ΚΕΠ

– 87 τεχνικούς και λοιπές ειδικότητες.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος η προκήρυξη θα εκδοθεί είτε το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι αιτήσεις μέσα στον Δεκέμβριο. Οι ειδικότητες που θα αφορά η προκήρυξη αναμένεται να είναι: ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Γεωτεχνικών – Κτηνιατρικής, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Γεωτεχνικών (Κτηνίατρος), ΠΕ Γεωτεχνικών (Γεωπόνος), ΠΕ Μηχανικών (Αρχιτεκτόνων), ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος), ΠΕ Μηχανικών (Αγρονόμος – Τοπογράφος), ΠΕ Μηχανικών (Πολιτικός Μηχανικός), ΠΕ Περιβάλλοντος, ΤΕ Μηχανικών, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων, ΠΕ Γεωτεχνικών Κτηνιάτρων, ΤΕ Μηχανικών (Δομικών Εργων/ Εργων Υποδομής), ΤΕ Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Κοινωνικών Λειτουργών). Η προκήρυξη θα προβλέπει προσλήψεις στους δήμους και τις περιφέρειες: Δήμος Αθηναίων, Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Ιωαννιτών, Δήμος Ορεστιάδας, Δήμος Πολυγύρου, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Σητείας, Δήμος Χανίων, Δήμος Ωρωπού, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Στερεός.

1.191 εκκρεμείς προσλήψεις

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν προχωρήσει 1.191 (555 + 636) προσλήψεις νέων μόνιμων υπαλλήλων στους δήμους. Οπως επεσήμανε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προσληφθεί στους δήμους «επιστημονικό προσωπικό», ενώ ανέφερε και συγκεκριμένες ειδικότητες όπως «μηχανικούς, οικονομικούς και πληροφορικάριους». «Να ξεκαθαρίσουμε τι προτεραιότητες έχουμε δώσει από πλευράς ποιότητας προσωπικού», προσέθεσε. «Εμείς έχουμε δώσει προτεραιότητα σε προσωπικό ΠΕ -ΤΕ. Θέλουμε οι δήμοι να έχουν επιστημονικό προσωπικό και λέμε γιατί το θέλουμε. Γιατί θέλουμε οι δήμοι να είναι βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Αναπτυξιακό εργαλείο χωρίς μηχανικούς στις Τεχνικές Υπηρεσίες, χωρίς οικονομικούς και χωρίς πληροφορικάριους δεν γίνεται. Αρα, λοιπόν, οι προτεραιότητές μας στις προσλήψεις λέμε ποιες είναι, είναι αυτές. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε τα πάντα. Δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Αλλά έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική στο τι προσλαμβάνουμε».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα