Πότε θα έρθουν τα εμβόλια χωρίς ραντεβού

από fimotro

Οι σκέψεις της κυβέρνησης και των ειδικών για μαζικότερους εμβολιασμούς

Οι εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού είναι το νέο όπλο που θα ρίξει η κυβέρνηση στη μάχη για την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της επιχείρησης Ελευθερία αποκαλύπτουν τα Παραπολιτικά, με τον στόχο της οικοδόμησης του τείχους ανοσίας μέχρι το τέλος Αυγούστου να θεωρείται εφικτός.

Με το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να εκτιμάται στα 8.600.000, το 70% των πλήρως εμβολιασμένων (ή όσων έχουν νοσήσει κι έχουν αναπτύξει έτσι αντισώματα) αντιστοιχεί σε περίπου 6.000.000, αριθμό που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει πιάσει μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να μην απαιτείται πλέον να κλείσει κάποιος ραντεβού (μέσω Διαδικτύου, φαρμακείου ή ΚΕΠ) προκειμένου να εμβολιαστεί, αλλά να μπορεί να εμφανίζεται απροειδοποίητα σε όποιο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας τον εξυπηρετεί, να επιδεικνύει απλώς την αστυνομική του ταυτότητα και μέσα σε λίγη ώρα να προχωρά ο εμβολιασμός του. Ο σχεδιασμός αυτός ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος τον Αύγουστο, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι φεύγουν με άδεια, αλλά και να διευκολύνει ακόμα περισσότερο όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

Δεν είναι, ωστόσο, το μόνο νέο βήμα που εξετάζεται. Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα επεκταθούν, ώστε να εμβολιαστούν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με προβλήματα στη μετακίνησή τους. Υπό σκέψη είναι και η δημιουργία προσωρινών εμβολιαστικών κέντρων μέσα σε όλα τα πανεπιστημιακά campus, ώστε να εμβολιάζονται από τον Σεπτέμβριο τόσο φοιτητές όσο και διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Ειδικά μέτρα εξετάζονται παράλληλα για ομάδες πληθυσμού όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι άστεγοι και άλλες κατηγορίες, όπου το εγχείρημα για τον καθολικό εμβολιασμό είναι πιο σύνθετο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι οι γιατροί μπορούν να διαδραματίσουν έναν αποφασιστικό ρόλο στην επιτάχυνση της επιχείρησης Ελευθερία , με δύο τρόπους.

Πρώτον, με το προσωπικό τους παράδειγμα, του πλήρους δηλαδή εμβολιασμού του κλάδου. Δεύτερον, με το να παρακινήσουν και να πείσουν τους ασθενείς τους και τα μέλη ιδίως δε των τοπικών κοινοτήτων να εμβολιαστούν, καθώς, πέραν των πάσης φύσεως influencers , η δύναμη επιρροής των γιατρών στο ζήτημα των εμβολίων είναι αναμφισβήτητη. Προς τον σκοπό αυτό, σχεδιάζεται να κινητοποιηθούν, για παράδειγμα, οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η ποινή της αναστολής λειτουργίας επιβαλλόταν σε 4 5 καταστήματα την ημέρα που δεν τηρούσαν τους κανόνες. Από τη στιγμή που το πλαίσιο αυστηροποιήθηκε και περιλαμβάνει επταήμερη αναστολή λειτουργίας και πρόστιμο με την πρώτη παράβαση, τα προσωρινά αυτά λουκέτα αυξήθηκαν και έφτασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 75 μέσα στις πρώτες έξι μέρες εφαρμογής του μέτρου (16 – 21 Ιουλίου).

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν από πάρτι και άλλες εκδηλώσεις σε δημοφιλή στη νεολαία μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tik Tok, επίσης αξιοποιούνται από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ στη μάχη έχει μπει και η χρήση drones. Τα κίνητρα στους νέους, με το Freedom Pass, έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς από τις 28 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις ηλικίες 18 25 ετών, κλείστηκαν σχεδόν 280.000 νέα ραντεβού από πολίτες της ηλικιακής αυτής ομάδας. Αλλα κίνητρα χρηματικού χαρακτήρα δεν εξετάζεται να δοθούν, εξετάζονται ωστόσο μια σειρά από νέες διευκολύνσεις, όπως, πχ, η είσοδος στα πανεπιστήμια χωρίς διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα