Πότε θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα τον Μάρτιο

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που είναι κλειστές μέσα στην πανδημία και είναι πολύ βαρύ είναι το πλήγμα που δέχεται το Λιανεμπόριο λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η εστίαση αργοπεθαίνει και ο κίνδυνος για βροχή λουκέτων στην αγορά είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Οι δυσμενείς εξελίξεις στο επιδημιολογικό κομμάτι σε συνδυασμό με την κυριαρχία των μεταλλάξεων (ιδίως της βρετανικής) στη χώρα μας αναγκάζουν την κυβέρνηση να διατηρήσει στον πάγο την αγορά.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης είπε ότι στόχος είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

Αναφορικά με την απελευθέρωση της μετακίνησης από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με μέτρα που θα εμποδίσουν το πισωγύρισμα. Χρονικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου τοποθετείται εντός Μαρτίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα εξετάσει αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν να ανοίξουν ταυτόχρονα και τα σχολεία. Εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί ριψοκίνδυνο τότε το άνοιγμα θα γίνει με διαφορά μίας εβδομάδας, δηλαδή πρώτα το λιανεμπόριο και ακολούθως τα σχολεία. Όσον αφορά την Εστίαση για την ώρα προκρίνεται το άνοιγμα από τα μέσα Απριλίου και μόνο – σε πρώτη φάση – για ανοιχτούς χώρους. Με τα έως τώρα δεδομένα το άνοιγμα της εστίασης θα αφορά εστιατόρια και καφέ σε πρώτη φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα