Πότε θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές

από fimotro

Πως θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση ακινήτου

Μέσα στο καλοκαίρι θα ανακοινωθούν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι νέες τιμές ζώνης στο αντικειμενικό σύστημα των ακινήτων, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και αφορούν τόσο στις 10.216 υφιστάμενες ζώνες, όσο και στις 3.754 νέες εντάξεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα καλυφθούν 13.970 ζώνες της επικράτειας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 99% των περιοχών της χώρας όπου υπάρχει δόμηση. Από την ευθυγράμμιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές τιμές, αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις σε 6.000- 7.000 περιοχές, μειώσεις σε περίπου 3.000- 4.000 περιοχές και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές στην επικράτεια.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο δίμηνο, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση ακινήτου, να επιλέξουν εάν θα το κάνουν με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες ή εάν θα το πράξουν το 2022 προσδοκώντας σε μία πιθανή μείωση των τιμών στην περιοχή τους. Ταυτόχρονα, το υπουργείο πρέπει να ολοκληρώσει την «αποτύπωση» των νέων αντικειμενικών στον ΕΝΦΙΑ, μια διαδικασία που προχωρά από ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των εκτιμητών που χρησιμοποίησε το υπουργείο, έχουν προταθεί αυξήσεις 30%, 50%, ή ακόμη και 100% σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Με βάση τις εισηγήσεις, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, λόγω της «άνθησης» του Airbnb. Οι αυξήσεις αυτές είναι κατά μέσο όρο 50%-60%, ενώ στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσον όρο στο 20%- 30%.

Όπως αναφέρουν οι εκτιμητές, οι περιοχές που θα αυξηθούν οι τιμές είναι, μεταξύ άλλων:

-Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, το Κολωνάκι, τα Πατήσια, οι Αμπελόκηποι και το Παγκράτι.

-Περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και του Ελληνικού. Εδώ καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.

-Περιοχές του Πειραιά και περιοχές της Δυτικής Αττικής σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.

-Περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν στα ύψη.

-Περισσότερες από 3.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα «φιλέτα» σε τουριστικές περιοχές, από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη μέχρι την Πάρο και το Πόρτο Χέλι, να πληρώνουν φόρους «ψίχουλα» μόνο και μόνο διότι βρίσκονται σε οικισμούς χωρίς τιμές ζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα