Πότε θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός

από fimotro

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2022 -πέραν του 2% που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2022- προεξοφλεί η κυβέρνηση, η οποία μπορεί να αγγίξει και το 5%.

Περίπου 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, θα δουν πιθανότατα να αυξάνονται οι απολαβές τους ξανά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η αύξηση που θα δοθεί θα αποφασιστεί σε απόλυτη συνάρτηση με τον ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη χρονιά, ο οποίος υπολογίζεται στο 5,2%.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σύμφωνα με το νόμο απαιτείται τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα 5 μηνών, προκειμένου να υπάρξει η προβλεπόμενη διαβούλευση και τοποθέτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η κατάρτιση προτάσεων από επιστημονικούς φορείς, η σύνταξη του τελικού πορίσματος και η τελική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας.

Η όποια απόφαση θα πρέπει βάσει τις ισχύουσας νομοθεσίας να λάβει υπόψη της τα στοιχεία καθώς και τις θέσεις και προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ, του ΚΕΠΕ, του ΟΜΕΔ, της ΕΙΕΑΔ, καθώς και των Ινστιτούτων των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΟΒΕ).

Οι διαδικασίες ξεκινούν στις αρχές κάθε χρόνου έως τα τέλη Μαρτίου, οι φορείς πρέπει να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στην αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης, γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, και έως τις 30 Απριλίου τα τελικά υπομνήματα συγκεντρώνονται και υποβάλλονται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ώστε έως το τέλος Μαΐου, μαζί με ομάδα ειδικών να συνταχθεί το τελικό πόρισμα της διαβούλευσης. Αυτό το πόρισμα υποβάλλεται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εισηγείται τελικά, στην κυβέρνηση, το τελικό ύψος της αύξησης.

Στα 663 ευρώ ο κατώτατος την 1η Ιανουαρίου 2022

Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί την 1/1/2022 από τα 650 στα 663 ευρώ, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίαδιαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30.

– Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνιαδιαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

– Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνιαδιαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60.

– Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετώνδιαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Επίσης με τα μέτρα που διατηρούνται, όπως το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και της διατήρησης των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες παρατείνεται η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από 8 έως 112 ευρώ τον μήνα για μισθούς από 800 έως 3.000 ευρώ αντίστοιχα, με τους εργαζόμενους με μεικτές αποδοχές περί τα 2.000 ευρώ να είναι οι περισσότερο κερδισμένοι.

Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 663 ευρώ έως 6.500 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σήμερα σε καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 569,39 έως 3.354,67 ευρώ (μετά την αφαίρεση των μηνιαίων κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), θα λάβουν επί των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους αυξήσεις που θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 2% έως και 10,43%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα