25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Πότε κολλάει περισσότερο ο κορωνοϊός

από fimotro

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπερνά παγκοσμίως τα 22 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, αλλά ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention εκτιμά ότι το 40% των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, σύμφωνα με το CBS.

Αλλα στοιχεία δείχνουν ότι το 16% της μετάδοσης κορωνοϊού παγκοσμίως οφείλεται σε φορείς που δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, οι οποίοι, ενώ μεταδίδουν τον ιό, δεν το έχουν αντιληφθεί.

H ιταλική πόλη Vo αποτέλεσε case study που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν εμφάνιζε κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Με πληθυσμό 3.200 πολιτών, η πόλη ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό στις 20 Φεβρουαρίου και μπήκε σε καραντίνα.

Το 2,6% των πολιτών βγήκε θετικό στον κορωνοϊό στην έναρξη του lockdown αλλά το ποσοστό υποχώρησε στο 1,2% μετά από δυο εβδομάδες. Εντός αυτού του διαστήματος, το 40% των κρουσμάτων δεν εμφάνιζε κανένα απολύτως σύμπτωμα.

«Κάποιος που δεν εμφανίζει συμπτώματα δεν γνωρίζει ότι φέρει τον ιό, και, αναλόγως του τρόπου ζωής του και του επαγγέλματός του, μπορεί να έλθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων», αναφέρει η μελέτη του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Padua.

«Εάν βρούμε έναν αριθμό νοσούντων από κορωνοϊό με συμπτώματα, αναμένουμε τον ίδιο αριθμό ασυμπτωματικών φορέων, που είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους», αναφέρει ο Enrico Lavezzo, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Padua.

Επίσης, η γνώση του πότε ένας φορέας μεταδίδει περισσότερο τον ιό, είναι το ίδιο σημαντική με το πώς ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα. Ο ΠΟΥ πρόσφατα δημοσίευσε επιστημονική μελέτη για το πώς μεταδίδεται ο ιός, ιδίως μεταξύ των ασυμπτωματικών.

Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στον άνθρωπο μια με τρεις μέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, με το ιικό φορτίο να είναι μεγαλύτερο την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων, ένα φορτίο που μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η χρονική περίοδος μεταδοτικότητας του ιού είναι μία με δυο εβδομάδες για τους ασυμπτωματικούς και έως τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο για τους ασθενείς με περιορισμένα έως ήπια συμπτώματα.«Πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορείς είναι πιο μεταδοτικοί τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων», αναφέρει η μελέτη.

«Η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να πραγματοποιηθεί με άμεση ή έμμεση επαφή με φορείς, μέσω σάλιου και σταγονιδίων που εκλύονται όταν ο φορέας βήχει, φτερνίζεται, μιλά ή τραγουδά» αναφέρει ο ΠΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα