Πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

από fimotro

Για ποιους έχει στους 7 μήνες ημερομηνία λήξης

Στο έκτακτο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και ανακοίνωσε ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού όσους έκαναν το εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών.

Τα μέτρα αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στους ανεμβολίαστους οι οποίοι παύουν πλέον να μπορούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους με rapid test. Επιπλέον, περιορισμούς για την είσοδό τους σε εσωτερικούς χώρους με πιστοποιητικό εμβολιασμού έχουν και οι πολίτες άνω των 60 ετών, των οποίων το πιστοποιητικό έχει πάνω από επτά μήνες από την ημέρα έκδοσής του. «Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου», ανέφερε ο Μητσοτάκης.

Νέα μέτρα σε ισχύ από Δευτέρα 21 Νοεμβρίου

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης:

  1. Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  2. Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  3. Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα ισχύουν ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  4. Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.
  5. Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα