Πότε έρχεται Ελλάδα το χάπι της Merck

από fimotro

Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα και τα μονοκλωνικά

Σύντομα η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck που θεραπεύει τον νέο κορωνοϊό, αλλά και μονοκλωνικά, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως είπε η Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα έχει αρχίσει τις απαραίτητες συζητήσεις, ώστε να προμηθευτεί φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, καθώς η παραγωγή των φαρμάκων δεν επαρκεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση κρουσμάτων.

«Περιμένουμε για μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να τα έχουμε αρκετά γρήγορα εδώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για χάπια είμαστε επίσης σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε. Αν έχουμε όμως 6.800 κρούσματα την ημέρα, από τα φάρμακα θα έχουμε 2.000 με 10.000, ως εκεί, όχι 100.000», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι, που δεν θα το κάνουν, η ποσότητα είναι τεράστια. Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί και πριν από έναν μήνα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Είχε εξηγήσει πως «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600-2.000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη». «Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε» σημείωνε τότε.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά της Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε νωρίτερα έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα