Πόσο μεταδίδουν τα παιδιά τον κορωνοϊό

από fimotro

Τα παιδιά με Covid-19 φαίνεται πως απειλούν την ανάκαμψη από την πανδημία, και οι επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ερευνούν με μεγαλύτερη προσοχή τις περιπτώσεις αυτές, αναζητώντας στοιχεία για την εξάπλωση και τη λοιμογόνο ικανότητα του νέου κορωνοϊού, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αν και οι μολύνσεις ατόμων κάτω των 18 ετών αποτελούν μικρό ποσοστό του παγκόσμιου συνόλου, ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές είναι χιλιάδες και τις τελευταίες ημέρες αποτελούν αντικείμενο μελέτης του National Institutes of Health. Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρώπη για μια μυστηριώδη πάθηση των παιδιών.

Στην Ιταλία, το ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται ως «οδηγός» για τις αποφάσεις ανάκαμψης, έχει δείξει τον κίνδυνο των παιδιών, τα οποία συχνά είναι ασυμπτωματικά και έχουν πολλές περισσότερες καθημερινές κοινωνικές επαφές απ’ ότι οι ενήλικες. Προβλέπει πως το άνοιγμα και μόνο των σχολείων θα εκτινάξει τον παράγοντα αναπαραγωγής –γνωστού ως R0- γύρω στο 1,3, από χαμηλότερο από 1 που είναι σήμερα και που είναι το απαιτούμενο επίπεδο για να περιοριστεί η επιδημία.

Αντιθέτως, αν ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις, το επίπεδο θα διατηρηθεί χαμηλότερα του 1, σύμφωνα με το μοντέλο. Αν το R0 είναι στο 1 αυτό σημαίνει πως κάθε άνθρωπος που μολύνεται, κολλάει άλλος ένας. Αν είναι χαμηλότερα του 1, αυτό σημαίνει πως η πανδημία συρρικνώνεται.

Την ώρα που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εξετάζουν το πώς μπορούν να ξανα-ανοίξουν τις οικονομίες τους –μαζί με τα σχολεία τους- η νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος η μετάδοση του ιού μέσω των παιδιών να επιδεινώσει την πανδημία.

Μια τέτοια μελέτη, από τη Γερμανία, δείχνει πως τα παιδιά με νέο κορωνοϊό μπορεί να είναι εξίσου μολυσματικά με τους ενήλικες, και συστήνει προσοχή στο απεριόριστο άνοιγμα των σχολείων.

Την 1η Μαΐου, το New England Journal of Medicine εξέδωσε μελέτη αναφορικά με παιδιά στην Ιταλία που είχαν Covid-19, η οποία έδειξε πως περισσότερα από τα μισά κόλλησαν την ασθένεια από άτομα εκτός των οικογενειών τους, ή από άγνωστες πηγές, και υποθέτει πως αυτό ήταν αποτέλεσμα της καθυστέρησης της Ιταλίας να επιβάλει το lockdown.

Άλλοι ερευνητές αμφισβητούν το πόσο τα παιδιά μπορούν να διαδώσουν τον ιό.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το National Institutes of Health γνωστοποίησε τη Δευτέρα πως ερευνητές στις ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν τα παιδιά 2.000 οικογενειών για να μάθουν το πώς μεταδίδεται ο ιός και να καθορίσουν ποιο ποσοστό αυτών που μολύνονται εμφανίζουν συμπτώματα.

Σημειώνεται πως στη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές και οι γιατροί προειδοποιούν για έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών που εμφανίζουν μια «πολυσυστημική φλεγμονώδη κατάσταση» που θα μπορούσε να συνδέεται με τον κορωνοϊό. Στη Νέα Υόρκη μόνο, οι αρχές έχουν καταγράψει 64 πιθανά περιστατικά.

Μάλιστα, η υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξέδωσε συμβουλευτικό έγγραφο προς τους παροχείς υγείας, στο οποίο αναφέρει πως «τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 βιώνουν ήπια συμπτώματα, ωστόσο σε ορισμένα μπορεί να εμφανιστεί ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο».

Μεταξύ των παιδιών με Covid-19, αυτά των μικρότερων ηλικιών φαίνεται πως επηρεάζονται περισσότερο, αφού στην Ιταλία τα παιδιά έως 1 έτους απαρτίζουν το 37% εκ των 134 νοσηλειών παιδιών λόγω κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα