Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid 19 τα μονοκλωνικά αντισώματα

από fimotro

Η εταιρεία Regeneron παρουσίασε μία κλινική μελέτη, σύμφωνα με την οποία μία δόση ενός αντισώματος REGEN-COV μειώνει την πιθανότητα ενός μη μολυσμένου ατόμου να προσβληθεί από τον ιό κατά 81,6%, μέχρι και για οκτώ μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Η μελέτη αυτή ήταν φάσης 3 και περιλάμβανε άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική ανακοίνωση.

Κανείς από τους ασθενείς που έλαβαν το αντίσωμα δεν νοσηλεύτηκε, ενώ έξι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην ομάδα του placebo. Κανείς ασθενής στην μελέτη δεν κατέληξε.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το αντίσωμα σε ασθενείς με ήπια – μέτρια νόσο και ως προληπτική θεραπεία σε όσους έχουν εκτεθεί σε νοσούντες.

Η θεραπεία αυτή θεωρείται πολύ χρήσιμη για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν μειωμένη αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο.

Πλέον, στόχος είναι η δημιουργία και φαρμάκων πλην του εμβολίου, όπως το χάπι της εταιρείας Pfizer και της εταιρείας Merck μειώνουν τη θνητότητα στην ήπια και μέτρια νόσο σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, θεωρείται πιθανό να επεκταθεί η έγκριση του φαρμάκου REGEN-COV και σε άτομα που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Πηγές: ΕΚΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα