Πόσα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα είναι ανεκτά

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τι εκτιμούν οι επιστήμονες για την επόμενη μέρα άρσης των μέτρων

«Στην αρχή της πανδημίας, τον Ιανουάριο, εκτιμούσαμε πως θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», δήλωσε η παθολόγος-λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου στο Radio North 98. «Τα νεότερα δεδομένα, όμως, μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει εμβόλιο ακόμα και στα τέλη του φετινού φθινοπώρου», πρόσθεσε.

Η κ. Γιαμαρέλλου πρόσθεσε πως είναι γενικά αισιόδοξες οι εκτιμήσεις από το πεδίο έρευνας για φάρμακα και για θεραπείες με αντισώματα, που βρίσκονται στο στάδιο των πειραματικών δοκιμών.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να εξελιχθεί η σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα», η κ. Γιαμαρέλλου συμφώνησε με την προσέγγιση, ότι η επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να διαχειριστεί ως «ανεκτή» μια ελαφρά και διαχειρίσιμη αύξηση κρουσμάτων: «Βασικό είναι να μην απειληθεί η αντοχή του συστήματος υγείας και να διατηρήσουμε την καμπύλη… επίπεδη, όπως το έχουμε καταφέρει ως τώρα. Βλέπετε ότι στη Γερμανία που κάνανε απότομη άρση περιορισμών, ο δείκτης Ro από το 0,4 επέστρεψε στο 1 και τώρα σκέφτονται να επαναφέρουν κάποιους περιορισμούς. Άρα είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε σιγά-σιγά, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς.»

Αναφορικά με την ανοσία της αγέλης η κα Γιαμαρέλλου είπε: «Οι υπολογισμοί ξένων στατιστικολόγων λένε ότι ο αριθμός που μπορεί να έχουν προσβληθεί είναι 20.000 άλλοι λένε το ανώτατο και 200.000. Όμως για να έχεις ανοσία της αγέλης πρέπει να έχει μολυνθεί το 60% του συνολικού πληθυσμού. Ακόμη και αν πάρουμε ως δεδομένο το ανώτατο όριο, τις 200.000 ούτε κατά διάνοια φτάνουν το 60% του πληθυσμού».

Τέλος επεσήμανε πως «χαλαρώνοντας τα μέτρα – που πρέπει να γίνει αυτό – πρέπει να έχουμε κατά νου τρία πράγματα: Αντισηψία των χεριών, εφαρμογή της απόστασης 2 μέτρων και σωστή χρήση της μάσκας. Αυτά τα τρία για πολύ καιρό θα τα έχουμε κοντά μας». Η ίδια υπογράμμισε πως είναι πλέον αυξημένη η δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού τεστ και θα αυξηθεί αυτή ακόμα περισσότερο, αν πιστοποιηθεί η αξιοπιστία των φθηνών τεστ που δοκιμάζονται, για να δούμε αν κάποιος είναι φορέας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα