Πώς το 5G θα επηρεάσει τις βιομηχανίες και τους κινδύνους του διαδικτύου

από fimotro

Το 5G είναι πιθανό να οδηγήσει σε έναν κόσμο νέων βιομηχανιών, τεχνολογιών και σύγχρονων ανέσεων. Θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει σημαντικά κάθε πτυχή του τρόπου ζωής μας, από τη μετακίνηση, την ψυχαγωγία έως και την ιατρική.

Σε τι διαφοροποιείται, όμως, το 5G; Εν ολίγοις, είναι μαζικά ταχύτερο από το 4G. Αυτή η ταχύτητα θα δημιουργήσει νέες βιομηχανίες, εταιρείες, υπηρεσίες και ανέσεις. Σε ένα μέλλον 5G, οι νησιώτες στο απομακρυσμένο νησί θα μπορούν να εγχειρίζονται από γιατρούς που βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά (έως ότου αντικατασταθούν πλήρως από ρομπότ μέσω τηλεχειρισμού). Οι gamers στο Λος Άντζελες θα μπορούν να κατοικήσουν σε έναν εικονικό κόσμο με συμπαίκτες από την Μαδρίτη, την Σιγκαπούρη, την Στοκχόλμη και το Τόκιο, για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του κακού και να σώσουν τον πλανήτη Γη — έστω στο μυαλό τους. Τα αυτόνομα φορτηγά ενδέχεται να είναι σε θέση να επιτύχουν επίπεδα απόδοσης καυσίμου, που δεν έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, καθώς και αξιοπιστία, ανθεκτικότητα και το πιο σημαντικό, ασφάλεια.

Όπως με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, τα οφέλη αντισταθμίζονται με τους κινδύνους. Καθώς το 5G οδηγεί σε έναν πολύ συνδεδεμένο και αποτελεσματικό κόσμο, θα αυξήσει δραματικά τις επιθέσεις σε πρωτόκολλα απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας στον κυβερνοχώρο. Θα μας εκθέσει, επίσης, σε ραδιοκύματα υψηλότερης συχνότητας που υπήρξαν το επίκεντρο ορισμένων ενδιαφερόμενων πολιτών. Όμως, όπως και με όλους τους νέους κινδύνους, η επιστήμη και τα δεδομένα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι για να γίνει ένας ουσιαστικός διαχωρισμός.

Ποιος είναι ο ρόλος του Risk Manager σε αυτή τη μετάβαση; Είναι να βοηθήσει την εκτελεστική ομάδα στην ανάλυση και την κατανόηση της μετάβασης στο 5G. Τα δεδομένα, τα γεγονότα και η ανάλυση θα επιτρέψουν στα στελέχη να διαμορφώσουν νέες επιχειρηματικές στρατηγικές και, το πιο σημαντικό, να προετοιμαστούν για τις πιθανές απρόβλεπτες, ακούσιες ή τυχαίες συνέπειες. Αυτό θα ενισχύσει την επιχειρηματική επιτυχία σε έναν κόσμο 5G.

Μετασχηματίζοντας τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία

Το 5G έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει, όχι μόνο την καθημερινή μας ζωή, αλλά σχεδόν κάθε κλάδο. Δείτε πώς θα μπορούσε να επηρεάσει μερικούς από αυτούς:

ADVERTISING

Γεωργία: Η «έξυπνη γεωργία» με 5G θα μπορούσε να κινηθεί πέρα από τα αναλυτικά στοιχεία «στο τέλος της ημέρας» που βασίζονται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και βελτιστοποιώντας τη διαχείριση κρίσιμων πόρων. Δύο παραδείγματα είναι η διαχείριση του νερού και τα απόβλητα τροφίμων.

Βιομηχανία: Με το 5G, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω εξελίξεις του “Industry 4.0”. Το 5G μπορεί να ωθήσει την «έξυπνη βιομηχανία» πέρα από τη χρήση αισθητήρων για να βοηθήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα να λειτουργεί καλύτερα και εξυπνότερα. Οι δυνατότητες του 5G πρέπει να επιτρέπουν στους κατασκευαστές να αξιοποιούν τον αυτοματισμό, τη μηχανική μάθηση, την τεχνητή νοημοσύνη, την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).

Ενέργεια: Η μετάβαση σε ένα «έξυπνο δίκτυο» θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διαχείριση ενέργειας, την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση τα επόμενα χρόνια — και το 5G θα υποστηρίξει μια πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική ενεργειακή υποδομή. Η καταγραφή δεδομένων μέσω αισθητήρων θα επιτρέψει στις εταιρείες ενέργειας να μειώσουν προληπτικά την κατανάλωση ενέργειας, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συστήματος.

Υγειονομική περίθαλψη: Το 5G μπορεί να επιτρέψει τις πλήρεις δυνατότητες των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που συνδέουν την τηλεϊατρική και τους ασθενείς σε αποστάσεις. Χρησιμοποιώντας συσκευές IoT, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη μπορούν να αξιολογήσουν με ακρίβεια τους ασθενείς και να παρέχουν καλύτερη φροντίδα. Χρησιμοποιώντας οθόνες κεφαλής μέσω Επαυξημένης πραγματικότητας (AR), οι γιατροί μπορούν να επικαλύψουν το σώμα ενός ασθενούς με εικόνες, όπως μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία, παρέχοντας μια πιο ακριβή και συνεκτική αναπαράσταση των προβλημάτων υγείας.

Κινητικότητα – Αυτόνομα οχήματα: Ένα πλήρως ενσωματωμένο δίκτυο 5G θα μπορούσε να δημιουργήσει «οικοσυστήματα» απρόσκοπτης κυκλοφορίας με ενσωματωμένες και μη συσκευές, οι οποίες θα είναι σε συνεχή επικοινωνία. Κάθε όχημα θα μπορεί να μοιραστεί δεδομένα που θα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων πέρα από τις τέσσερις πόρτες του, επικοινωνώντας ευρέως με άλλους κόμβους στο οικοσύστημα. Αυτό προϋποθέτει σχεδόν μηδενική καθυστέρηση: ένα όχημα δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο από μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου (το πολύ 20) για να λάβει πληροφορίες, να τις επεξεργαστεί και να πάρει τη σωστή απόφαση.

Πιθανοί κίνδυνοι

Τα οφέλη του 5G πιθανότατα θα αντισταθμίσουν σημαντικά το κόστος. Όμως, όπως και με όλες τις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους. Μερικοί από τους πιο αναφερόμενους κινδύνους περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της έκθεσης σε ραδιοκύματα 5G στην ανθρώπινη υγεία και μια σημαντική αύξηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Η τεχνολογία 5G θα απαιτήσει πολλές κεραίες ενίσχυσης σήματος που θα εγκατασταθούν σε συμπλέγματα υψηλής πυκνότητας. Θα υπάρχουν πολλές άλλες συσκευές που εκπέμπουν σήματα υψηλής συχνότητας 5G έναντι των σημερινών 4G. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους ότι η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες «νέας» συχνότητας κυμάτων μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους. Ωστόσο, η τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία δεν παρουσιάζει αρνητικές συνέπειες από την έκθεση σε κύματα και συσκευές 5G. Αν και οι μελέτες για την ανθρώπινη υγεία θα συνεχιστούν, τυχόν ισχυρισμοί ότι το 5G είναι επιβλαβές δεν υποστηρίζονται σήμερα από την επιστήμη και τα δεδομένα.

Η αυξημένη συνδεσιμότητα φέρνει τεράστια οφέλη, αλλά και αυξημένους κινδύνους στον κυβερνοχώρο. Θα υπάρχουν περισσότεροι και νέοι τύποι συνδεδεμένων συσκευών. Οι νέες συσκευές θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις ασφαλείας. Και, εάν το μέλλον αντικατοπτρίζει το παρελθόν, είναι πιθανό οι συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) να έχουν ελλιπή ή ανεπαρκή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τι επίπεδο είναι υψηλό για αυτές τις συσκευές – ακόμη και φαινομενικά «τέλεια» ασφαλισμένες συσκευές θα εμφανίζουν απρόβλεπτα ελαττώματα ασφαλείας. Και, η τεράστια ποσότητα δεδομένων που παράγονται και μεταφέρονται θα γίνονται στόχος απειλής από φορείς που αναζητούν μεγάλα ποσά, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και άλλα έσοδα στον κυβερνοχώρο. Οι εταιρείες θα πρέπει να αναβαθμίσουν το παιχνίδι ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για να προστατεύσουν τα πολύτιμα στοιχεία τους, αλλά και να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές απαιτήσεις που είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθούν με την εφαρμογή του 5G.

Η AIG ανυπομονεί να συνεργαστεί με εταιρείες, οι οποίες εργάζονται πάνω σε αυτή την αποτίμηση κινδύνου. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε υποστήριξη και να συνεργαζόμαστε με εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητές και κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση σε έναν κόσμο 5G θα γίνει με ασφάλεια και ταχύτητα. Αυτό είναι στο επίκεντρο της αποστολής μας – «βοηθάμε τους πελάτες μας να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα