28 Μαρτίου 2024 / 8:03 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:03 μμ

Πώς θα χρησιμοποιείται το Διαβατήριο εμβολιασμού

από fimotro

Πρόταση για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού πλαισίου για ένα «πράσινο διαβατήριο εμβολιασμού» θα καταθέσει εντός του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, την εργασία και γενικότερα στην οικονομία.

«Όσον αφορά το πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές. Νωρίτερα είχε αναφέρει μέσω Twitter ότι το διαβατήριο εμβολιασμού θα περιέχει «την απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί, τα αποτελέσματα εξετάσεων για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και πληροφορίες για την ανάρρωση από την Covid-19.

Απαντώντας στις ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών, η επικεφαλής της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το διαβατήριο «θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα». Σε επόμενη ανάρτησή της, η Φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι στόχος του μέτρου είναι να «επιτρέψει σταδιακά στους Ευρωπαίους να μετακινούνται με ασφάλεια εντός της ΕΕ ή στο εξωτερικό, είτε για εργασία είτε για τουρισμό».

Την Παρασκευή δε η πρόεδρος της Κομισιόν επί της ουσίας προανήγγειλε την υιοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της εν λόγω πρότασης. Η κα φον ντερ Λάιεν, ξεκινά την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως σημειώνει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, «συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». H πρόταση λοιπόν τίθεται προς υλοποίηση τους επόμενους μήνες.

«Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Για να θεσπιστεί αυτό το διαλειτουργικό σύστημα, η κα φον ντερ Λάιεν, σημειώνει πως βάση είναι η εμπιστοσύνη, ενώ σχετικά με το θέμα των διασφαλίσεων που απαιτούνται από κάθε κράτος-μέλος για την αυθεντικότητα των πληροφοριών στο πιστοποιητικό, «θα πρέπει να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών αρχών και εθνικών μητρώων με τις πιστοποιημένες εκδοτικές αρχές». Όπως επισημαίνει, οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που ασκούσαν πιέσεις για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού, με στόχο κυρίως την προστασία της τουριστικής βιομηχανίας. Υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάχθηκε στις 26 Φεβρουαρίου και ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το μέτρο εντός περίπου 12 εβδομάδων.

Τι είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι είναι όμως το «διαβατήριο εμβολιασμού»; Πρόκειται για ένα «πιστοποιητικό» που αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Ορισμένες εκδόσεις θα επιτρέψουν επίσης στους χρήστες να δείξουν ότι έχουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό και επομένως να μπορούν να ταξιδέψουν πιο εύκολα. Σε εκδοχές που βρίσκονται υπό επεξεργασία αυτή τη στιγμή έχει τη μορφή ενός app που μπορείτε να κατέβει στο κινητό, η να αποτελέσει μέρος του ψηφιακού πορτοφολιού σας (digital wallet).

«Πρόκειται να προσπαθήσουμε να ψηφιοποιήσουμε μια διαδικασία που συμβαίνει ήδη και να την μετατρέψουμε σε κάτι που επιτρέπει περισσότερη αρμονία και ευκολία, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ χωρών χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν διαφορετικά έγγραφα για διαφορετικές χώρες και διαφορετικά έγγραφα σε διαφορετικά σημεία ελέγχου» δήλωσε στους New York Times ο Nick Careen, αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ.

Γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο «διαβατήριο»; Στα διεθνή ταξίδια η χρησιμότητα είναι εμφανής. Πολλές χώρες απαιτούν ήδη αρνητικά τεστ για να επιτρέψουν την είσοδο στα σύνορά τους. Τα πιστοποιητικά αυτά βοηθήσουν επίσης σημαντικά στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Δεν αποκλείεται, επίσης, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, να υπάρχουν πτυχές της δημόσιας ζωής, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση αγώνων σε γήπεδα, στις οποίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση όσοι είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχουνε επίσης οι ιατρικοί σκοποί, όπως στην περίπτωση όπου ένας πολίτης ενδέχεται να λάβει τις δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα