Πώς προχωρά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων

από fimotro

Η υποβολή αιτήσεων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η αξιολόγηση και τα κριτήρια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με την καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που συγκαταλέγεται στις δράσεις στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου-στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.

Με το πρόγραμμα «Κάλυψη», πρόκειται να αξιοποιηθούν ιδιωτικές κατοικίες που διατέθηκαν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, με την προϋπόθεση βέβαια οι ιδιοκτήτες τους να επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια τη δαπάνη μίσθωσης των ιδιωτικών κατοικιών, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021», αναπροσαρμοζόμενο κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2022.

Παράλληλα, το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, καλύπτονται και για επισκευές φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρει ότι το πρόγραμμα «Κάλυψη» είναι ένα ακόμη εργαλείο στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σύγχρονου προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα των νέων, καθώς, μέσα από το πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα σε ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας να αποκτήσουν για τα επόμενα τρία χρόνια δωρεάν στέγη, με την καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

«Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και πολιτικές στήριξης των συμπολιτών μας, νέων γυναικών και ανδρών και, ευρύτερα, συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας. Έχουμε πλήρη συνείδηση της αξίας της κοινωνικής συνοχής που οικοδομείται μέσα από στρατηγική και σειρά συστηματικών πρωτοβουλιών. Στο υπουργείο μας είναι κεντρική προτεραιότητα» σημειώνει η κ. Ζαχαράκη.

Έντονο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί έως τώρα για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι έντονο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα, στην παρούσα φάση, έχουν ανταποκριθεί θετικά 46 δήμοι από όλη τη χώρα, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», ενώ έχουν ήδη υπογραφεί 14 προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, μεταξύ των οποίων είναι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Τομέα Αττικής.

Το προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν στους δήμους του Νότιου και Δυτικού Τομέα Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα