Πώς ο πλήρης έλεγχος της Ρωσίας στο Φιδονήσι θα άλλαζε το «παιχνίδι» υπέρ της

από Philippos

Μάχες μαίνονται στο νησί Zmiinyi της Ουκρανίας, γνωστό και ως Φιδονήσι, το οποίο ήταν αυτό, όπου 13 Ουκρανοί στρατιώτες αρνήθηκαν προκλητικά να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις, λέγοντας σε ένα πολεμικό πλοίο «να πάει στην κόλαση».

Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο νησί, αλλά δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως και συνεχίζουν να δέχονται επίθεση, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.

Ωστόσο, εάν η Ρωσία είχε τον πλήρη έλεγχο του νησιού πλάτους 662 μέτρων (0,4 μίλια) θα ήταν μια «μεγάλη αλλαγή παιχνιδιού» για τις στρατιωτικές της ικανότητες, είπε ο ναυτικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Jonathan Bentham, μιλώντας στο BBC.

Υπογράμμισε ότι εάν η Ρωσία ήταν σε θέση να φέρει συστήματα πυραύλων S-400 στο Φιδονήσι, για παράδειγμα, τότε θα είχε «μια πραγματική αντιαεροπορική ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς στα βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα έδινε στη Ρωσία σημαντικές επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες, καθώς θα μπορούσε να προβλέψει νωρίτερα αεροπορικές απειλές και θα είχε ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές πόλεις-λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπως η Οδησσός.

Όμως, δεδομένου του μικρού μεγέθους του νησιού και του βραχώδους εδάφους του, ο αναλυτής επισήμανε ότι ο ανεφοδιασμός δε θα ήταν εύκολος για τη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία ή η Ουκρανία δεν καταφέρουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στο νησί με εξελιγμένα αντιαεροπορικά όπλα, οι δυνάμεις τους θα παραμείνουν ευάλωτες σε επιθέσεις, οδηγώντας σε έναν πιθανό έλεγχο και από τα δύο έθνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα