Μισή ώρα διήρκεσαν οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου οι δύο ηγέτες είχαν κόντρες για την μειονότητα στη Θράκη, την Μονή της Χώρας και τον ρόλο της Χαμάς. Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ίσως ήταν η πιο σοβαρή και αξιόπιστη παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια ώρα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκαν στο καλό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες και στο πνεύμα συνεργασίας, όπως προκύπτει από την Διακήρυξη των Αθηνών.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι σε τουρκική μειονότητα» με τον πρωθυπουργό να απαντά αμέσως ότι η μειονότητα είναι θρησκευτική και αυτό ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες, ενώ διαφωνία υπήρξε και για τη Μονή της Χώρας.
Η κόντρα ωστόσο ήταν εντονότερη για τη Χαμάς με τον Ερντογάν να μιλά για «αντιστασιακή οργάνωση» και τον πρωθυπουργό να αντιτείνει ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση. Συμφώνησαν πάντως ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ ανακοίνωσαν συμφωνίες στους τομείς της Οικονομίας, της Πολιτικής Προστασίας και της μεταναστευτικής πολιτικής. Επιπλέον, προανήγγειλαν νέο «διπλό ραντεβού» σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του τόνισε: «Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό και αισθάνομαι ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Όπως επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου. Θα ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια τις διμερείς μας εμπορικές σχέσεις. Καταγράψαμε αυτή την συναντίληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις Καλής γειτονίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του. Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι στη βούληση να λύσουμε τα προβλήματά μας όπως αυτό καταγράφηκε στην Διακήρυξη των Αθηνών. Να λύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είμαστε και οι δυο σίγουροι πως δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στη γειτονιά μας».
Στη συνέχεια ο Ερντογάν έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Ακόμη αναφέρθηκε και στη Γάζα και κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.
«Εξέφρασα τις προσμονές μας στη σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ. Προσμένουμε θετική ατμόσφαιρα στη σχέση μας να συμβάλει στην πλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, που να ενισχύσει τη γαλήνη στην περιοχή.
Μιλήσαμε για τη γενοκτονία στη Γάζα. Η ισραηλινή διοίκηση κλείνει τα αυτιά στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και στοχοποιεί τη Ράφα. Οι δυτικές χώρες πρέπει α μιλήσουν πιο δυνατά απέναντι στη σφαγή αμάχων, μεταξύ τους 15.000 παιδιά. Ευχαριστώ τον κ. Πρωθυπυοργό για τη στάση της Ελλάδας στο ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη. Περιμένουμε να υποστηρίξει τις ενέργειές μας για τις σφαγές στη Γάζα.
Τον Δεκέμβριο στην Αθήνα σας είχα πει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να λυθεί. Οι ελπίδες μας για το μέλλον της συνεργασίας αυξάνονται. Θέλω να διευκρινίσω ένα θέμα: Η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας για λατρεία και επίσκεψη, μετά την απόφαση του 2020. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO».
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αγαπητέ Ταγίπ θέλω να σας ευχαριστήσω για τη ζεστή φιλοξενία. Ηταν η τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους 10 μήνες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Διακήρυξη των Αθηνών και έκανε λόγο για θετική εξέλιξη για την ειρήνη και με βάση τα όσα γίνονται στην περιοχή μας. «Είχαμε συμφωνήσει σύσφιξη σχέσεων στο οικονομικό τομέα» τόνισε επίσης.