Πώς η ανοιξιάτικη γύρη αυξάνει τα κρούσματα Covid-19

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Καθώς 1 στους 4 υποφέρει από αλλεργίες που σχετίζονται με την αερομεταφερόμενη ανοιξιάτικη γύρη, με συχνότερα συμπτώματα βήχα, καταρροή και πρήξιμο στα μάτια, παρατηρείται συσχέτιση με την πορεία των μολύνσεων κορωνοϊού.

Στη τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, η γύρη συνδέεται και με αύξηση μολύνσεων covid19, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχε η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, τo Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλλεργιών και δεκάδες επιστήμονες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταδίδει η ΕΡΤ. Η έρευνα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 όταν διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια μια θερμής περιόδου αυξήθηκαν σημαντικά οι μολύνσεις σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Η βασική παραδοχή, πάνω στην οποία βασίστηκε η αρχική υπόθεση της έρευνας, ήταν πως η έκθεση στη γύρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των αλλεργικών ατόμων και προκαλεί μείωση απόκρισης της ιντερφερόνης κατά των ιών. Αυτή η αρχική υπόθεση επιβεβαιώθηκε και από τα αριθμητικά δεδομένα που συνέλλεξαν οι ερευνητές την προηγούμενη άνοιξη του 2020, κατά την 1η φάση της πανδημίας.

Μελέτησαν τις μετρήσεις γύρης σε 280 σταθμούς, σε 31 χώρες (και στην Ελλάδα) και στις 5 ηπείρους σε συνδυασμό με μετεωρολογικά δεδομένα: θερμοκρασία/υγρασία, αλλά και με τα υγειονομικά μέτρα: αυστηρό Lockdown, ήπιο Lockdown, ελεύθερη κυκλοφορία/δραστηριότητες.

Διαπίστωσαν πως η αερομεταφερόμενη γύρη, σε συνδυασμό με την υγρασία και τη θερμοκρασία, εξηγούσε, κατά μέσο όρο, το 44% της μεταβλητότητας του ποσοστού μολύνσεων. Όσο αυξάνονταν οι συγκεντρώσεις γύρης τόσο αυξάνονταν και τα κρούσματα του ιού. Σε χώρες όπου δεν είχε επιβληθεί lockdown η αύξηση ήταν 4%, ενώ σε χώρες με lockdown, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κατά 2%.

Η σύσταση των ειδικών και των βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως, αναλόγως της ημερήσιας πρόβλεψης, τα αλλεργικά άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες με ειδικό φίλτρο για ελαχιστοποιήσουν την έκθεση τους στη γύρη και να επιτύχουν μεγαλύτερη προστασία από την covid19. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus χρησιμοποιώντας εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα για να παρέχει προβλέψεις 4 ημερών για τη γύρη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα