Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Την Κινέτα φωτογράφισε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, ο οποίος πέρασε τη Δευτέρα πάνω από την Ελλάδα μετά το πέρασμα του μετώπου της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», που προκάλεσε πλημμύρες στη Δυτική Αττική και στην Ανατολική Κορινθία.

Η φωτογραφία αποκαλύπτει την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές των χειμάρρων στην περιοχή, ενώ διακρίνονται και οι καμένες εκτάσεις στην Κινέτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του περσινού Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «για ακόμη μια φορά έπειτα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουμε σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και πλημμυρών, κάτι που δείχνει το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των πυρκαγιών».

Την παραδοχή ότι κινδύνεψαν ζωές στην Κινέτα έκανε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως έγιναν απεγκλωβισμοί και παιδιών.

Οπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μετά τη φονική πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, συνδυαστικά με τη ραγδαία βροχόπτωση και την υπερχείλιση του ρέματος Πίκα, τα ορμητικά νερά να φτάσουν σε σπίτια και να φέρουν μαζί τους κορμούς δέντρων, φερτά υλικά και, δυστυχώς, πολλές καταστροφές. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, τα αποκαΐδια της 23ης Ιουλίου βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής, η οποία τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα