Πως εξαφανίστηκε το πρόσωπο-κλειδί της Siemens

από fimotro

Αν και φορούσε βραχιολάκι ο υπόδικος για οικονομικά εγκλήματα Γάλλος τραπεζίτης Όσβαλντ, ωστόσο όπως αποδείχθηκε παραβίασε τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού του. Ο επιτηρούμενος -με σχετικό βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών από τον Νοέμβριο του 2016- επέστρεψε στο σπίτι του, στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα, το μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου μετά την παρουσία του στο δικαστήριο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, κατάφερε να καταστρέψει τον ιμάντα της συσκευής εντοπισμού που φορούσε και εξαφανίστηκε. Γι’ αυτό και οι έρευνες για τον εντοπισμό του βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Την έκπληξή του σχετικά με την απόδραση του πελάτη του Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, εξέφρασε ο δικηγόρος του καταζητούμενου, πλέον, Γάλλου τραπεζίτη, Χριστόφορος Καπαρουνάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο κ. Καπουρανάκης εκτίμησε πως η έκδοση της απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων, θα είχε θετική έκβαση για τον πελάτη του.

Πρόσωπο-κλείδί στο σκάνδαλο Siemens

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, πρόσωπο – κλειδί στο σκάνδαλο της Siemens, είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015. Τότε, είχε βρεθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer. Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μίζες για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Και στις δυο περιπτώσεις, ο τραπεζίτης ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του και να ετοιμάσει την απολογία του. Ως μάρτυρας είχε κληθεί και από τον ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά μίζες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρεία STN ATLAS.

Πού είχε συλληφθεί

Ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς ενεργοποιήθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ελλάδας που εκκρεμούσε σε βάρος του. Ο κατηγορούμενος, τραπεζικό στέλεχος στη Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARISBAS, θεωρείται πρόσωπο κλειδί για μια σειρά από μίζες καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που εμπλέκεται στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνη Λυγινού. Ήδη έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για δυο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS και τις μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα