Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο από τα «Cyprus Papers»

από fimotro

Πολιτικός σεισμός έχει προκληθεί στην Κύπρο μετά τη δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera το οποίο εμπλέκει έναν βουλευτή και τον Πρόεδρο της Βουλής σε κύκλωμα που συνδέεται με την παροχή διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές με εγκληματικό παρελθόν.

Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeere φαίνεται ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης να δηλώνει έτοιμος να παρέχει «πλήρη στήριξη σε όλα τα επίπεδα» σε Κινέζο με εγκληματικό παρελθόν ο οποίος θέλει να επενδύσει στην Κύπρο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κρατικό πρόγραμμα και να αποκτήσει διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Συλλούρης, μάλιστα, λέει στον φερόμενο μεσολαβητή (ο οποίος είναι δημοσιογράφος του πρακτορείου) ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Κύπρο, μπορεί μέσω των διασυνδέσεών του σε Μάλτα, Λετονία και Σλοβενία να του παρέχει ευρωπαϊκό διαβατήριο, με την προϋπόθεση ότι « τα χρήματα θα έρθουν στην Κύπρο».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα πλήρως οργανωμένο κύκλωμα, στο οποίο βασικό ρόλο διαδραματίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επιχειρηματίας, Χριστάκης Τζοβάννη, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης και υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί.

Αβάσιμες οι κατηγορίες λένε Συλλούρης και Τζιοβάννη

Τόσο ο Δημήτρης Συλλούρης όσο και ο Χριστάκης Τζιοβάννη υποστηρίζουν, σε δηλώσεις τους, ότι μόλις αντιλήφθηκαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ύποπτη προέβησαν σε καταγγελία στην Αστυνομία. «Ο Al Jazeera, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει, πως ο συγκεκριμένος πράκτοράς τους, αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές. Ένας σταθμός ο οποίος θεωρεί πως απέδειξε πως στην Κύπρο, έγιναν και γίνονται όλα στρεβλά και γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος, αναφέρθηκε στις κυπριακές αρχές, πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι είδηση για τον σταθμό. Ότι υπήρχε δηλαδή και μια εξαίρεση! Άρα ο Al Jazeera δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία, κάνει άλλα πράματα τα οποία είναι εύκολο κάποιος να τα καταλάβει». Παράλληλα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής υποστήριξε ότι το ντοκιμαντέρ δεν έρχεται σε τυχαία συγκυρία. «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πώς γίνεται, διερωτήθηκε μετά τις βελτιωτικές προσθήκες στο ΚΕΠ να βγαίνει το Al Jazeera με κατηγορίες κατά της Κύπρου και ταυτόχρονα να διαφημίζει την κατεχόμενη Κύπρο ως τόπο προνομιακό για επενδύσεις», υποστήριξε ο Δημήτρης Συλλούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα.

Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του προγράμματος διαβατηρίων.

Παράλληλα, συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση και την πιθανή εμπλοκή σε αυτήν του βουλευτή του. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τζιοβάνη έκανε λόγο για «σκηνοθετημένη προπαγάνδα από Al Jazeera», σημειώνοντας πως «η έντιμη διαδρομή της εταιρείας μας είναι αδιαπραγμάτευτη». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αναμένεται να δηλώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Ζητούν παραίτηση του Δ. Συλλούρη

ΔΗΚΟ και Οικολόγοι με ανακοινώσεις τους ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, ενώ η Αστυνομία δήλωσε ότι εξετάζει την υπόθεση και πιθανώς να υπάρξουν κλήσεις για κατάθεση.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα