Πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα με τον Μητσοτάκη κυρίαρχο

από fimotro

Όσα αναφέρει στην έκθεσή της η Goldman Sachs

Τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ευρωζώνη και είχαν ως αποτέλεσμα να αποτραπεί μία νέα πολιτική κρίση, σχολιάζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Ειδικά για την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα στέκεται στην κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2022 και να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο 29-30 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν αρκετές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Με εξαίρεση την περίπτωση της Γαλλίας, όλες οι εξελίξεις επιτρέπουν στις χώρες να ξεπεράσουν προηγούμενα πολιτικά εμπόδια που είχαν τη δυναμική να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα. Εν ολίγοις, το πολιτικό κλίμα πλέον μοιάζει καλύτερο στις περισσότερες χώρες», τονίζει.

Η Goldman Sachs αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας και τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση. Επισημαίνει επίσης τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας.

Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση, σημειώνει ο οίκος, η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, έλαβε 156 ψήφους, υπερκαλύπτοντας το όριο των 151 ψήφων για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραμείνει στη θέση του και θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σχέδιο για το 2022 αλλά και να υλοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την Ιταλία, η Goldman τονίζει ότι η επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στη θέση του προέδρου μετά από οκτώ ψηφοφορίες και η παραμονή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του πρωθυπουργού μειώνουν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης.3

Στην Πορτογαλία, η αδυναμία της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα να περάσει τον φιλόδοξο προϋπολογισμό του 2022 οδήγησε σε πρόωρες εκλογές. Οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν περίπου το 41,7% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά έλαβε το 27,8%. Αυτό υποδεικνύει ότι το σοσιαλιστικό κόμμα εξασφαλίζει αυτοδυναμία και πλέον ο προϋπολογισμός του 2022, ο οποίος υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο, αναμένεται να υλοποιηθεί.

Στη Γαλλία, η ψηφοφορία μεταξύ των αριστερών υποψηφίων έδειξε ότι η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Ταουμπιρά είναι η πολιτικός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου. Παρ’ όλα αυτά, η GS εκτιμά ότι η Αριστερά θα παραμείνει κατακερματισμένη και ότι οι αριστεροί ηγέτες δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα