19 Απριλίου 2024 / 8:07 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:07 πμ

Politico: Στα μικρά νησιά οι ελπίδες της Ελλάδας για τον τουρισμό φέτος

από fimotro

Απελπισμένη για επιστροφή των τουριστών είναι η Ελλάδα, που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι μικρών νησιών θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, ώστε αυτά τα μέρη να μπορούν να γίνουν Covid-free, αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του, στο οποίο φιλοξενείται συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Υπάρχουν επίσης και πρακτικοί λόγοι που δίνεται προτεραιότητα στα μικρά νησιά όσον αφορά τον εμβολιασμό όπως σημειώνεται, καθώς όπως λένε οι αξιωματούχοι δεν θα είχε νόημα να πηγαίνουν και να έρχονται ιατρικές ομάδες για τη χορήγηση δόσεων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Φούρνοι, Χάλκη, Σύμη, Ερεικούσσα και δεκάδες ακόμα μικροσκοπικά νησιά, με λιγότερους από 1.000 κατοίκους στο Αιγαίο και το Ιόνιο βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των αρχών για Covid-free νησιά.

Το Καστελόριζο, το πιο απομακρυσμένο νησί της χώρας, που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο των Δωδεκανήσων, ήταν το πρώτο μέρος στην Ελλάδα που εμβολιάστηκε ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός – και οι 500 κάτοικοι.

«Ολοι από 20 έως 94 ετών έχουν εμβολιαστεί. Μας κάνει να νιώθουμε ελεύθεροι και πιο αισιόδοξοι για τον εαυτό μας, για τη ζωή μας, για τους ανθρώπους γύρω μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του νησιού Στράτης Αμύγδαλος.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιβεβαιώνει ως χρονικό ορόσημο για το επίσημο άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού την 14η Μαΐου 2021, αναφέροντας ότι «είμαστε σχετικώς βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ασφαλής, καθώς θα έχουμε ως συμμάχους τον καλό καιρό και την πρόοδο των εμβολιασμών. Το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν με σιγουριά είναι ότι το 2021 θα αποδειχθεί καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά».

Για το ζήτημα της υιοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει, ήδη από τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Εάν η Ευρώπη εξακολουθήσει να καθυστερεί, διακινδυνεύει να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και δεν αποκλείει κανέναν. Με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ PCR, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγείρει την παραμικρή ανησυχία περί παραβίασηςπροσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές, επιτρέποντας σε κάποιον ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, να υποβληθεί σε τεστ PCR. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιφρουρεί μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελευθερία της μετακίνησης».

Σε σχετική ερώτηση του Politico ο Χάρης Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε συνεπάγεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, λέγοντας ότι «Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν εκδηλώθηκε δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στο μέσον του καλοκαιριού, αλλά πολύ αργότερα, κατά μία εβδομάδα μετά από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προς το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, ακόμη και χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, επλήγησαν από το δεύτερο κύμα στο μέσον του καλοκαιριού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα