Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιο είναι το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva – Γιατί άλλαξε ονομασία

από Philippos

Το Moskva είναι οπλισμένο με μια σειρά αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και με τορπίλες.

Ένα θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα») στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη των πυρομαχικών που μετέφερε.

Σύμφωνα με το CNN, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, «είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας».

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα το πρωί ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, το πλήρωμα εκκενώθηκε χωρίς να αναφέρεται ούτε η αιτία της πυρκαγιάς αλλά ούτε και η θέση του πλοίου.

Το μήκους 186 μέτρων Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα