Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσέρνομπιλ

από fimotro

Απέχει λιγότερο από 17 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας

Λίγα μέρη προκαλούν περισσότερο δέος από το Τσερνομπίλ, τον τόπο της πυρηνικής καταστροφής του 1986. Έτσι, ο «κώδωνας του κινδύνου» σήμανε στη Δύση όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον παροπλισμένο σταθμό παραγωγής ενέργειας τις πρώτες πρωινές ώρες της εισβολής τους στην Ουκρανία την Πέμπτη.

Γιατί η Ρωσία θα έθετε μια ραδιενεργή μεταποκαλυπτική περιοχή ως έναν από τους πρώτους στόχους της στην Ουκρανία;

Η απόφαση αυτή των Ρώσων για κατάληψη αυτής της περιοχής «γέννησε» πολλά ερωτηματικά, μιας και είναι μεταξύ των πρώτων στόχων επί ουκρανικού εδάφους.

Η απάντηση την οποία γνωρίζουν μόνο οι Ρώσοι, εικάζεται ότι βρίσκεται στη γεωγραφική θέση του Τσέρνομπιλ το οποίο είναι μια από τις πιο άμεσες διαδρομές προς το Κίεβο.

«Η τοποθεσία είναι σημαντική λόγω της θέσης που βρίσκεται», λέει ο Αμερικανός πρώην διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες.

Το Τσέρνομπιλ απέχει λιγότερο από 17 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία, όπου ο Πούτιν παρέταξε τα στρατεύματά του ενόψει της εισβολής.

Από εκεί είναι μια σχετικά ευθεία πορεία περίπου 130 χλμ. νότια προς το Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα