Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι και κυρίως τα παιδιά κινδυνεύουν από διακινητές

από Philippos

Ευάλωτοι σε εγκληματικά στοιχεία είναι όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν μέσω του πολέμου – Πρέπει να ληφθούν μέτρα και για την καταγραφή των θυμάτων μεταξύ των προσφύγων
Οι άμαχοι που φεύγουν από την Ουκρανία, την ώρα που στη χώρα τους μαίνεται ο πόλεμος, είναι ευάλωτοι απέναντι στους διακινητές ανθρώπων, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, με την οποία ζητείται να καταγράφονται τα θύματα και ιδίως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά έφυγαν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την αναφορά, έκτασης 42 σελίδων, της La Strada, ολλανδικής οργάνωσης καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων. Την έρευνα είχε ζητήσει η βρετανική οργάνωση Freedom Fund.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και (καταναγκαστικής) εργασίας, ενώ εγκληματικές οργανώσεις και ασυνείδητοι άνθρωποι επωφελούνται από την κρίση» αναφέρουν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων μετά την έναρξη του πολέμου «και είναι πιθανόν να αυξηθεί ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται», αναφέρεται στην έκθεση.

Η μελέτη βασίζεται κυρίως στις έρευνες οι οποίες έγιναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με τη βοήθεια του ΟΗΕ και σε συνεντεύξεις με διάφορους παράγοντες. Οι δύο οργανώσεις ζητούν να ληφθούν «κατεπειγόντως» μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς υπηρεσίες ώστε να καταγραφούν οι πρόσφυγες και να διασφαλιστεί ότι θα αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση σε μέτρα προστασίας. Θα πρέπει κυρίως να ταυτοποιηθούν και να καταγραφούν «το συντομότερο δυνατόν» οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Οι ερευνητές προτρέπουν τις χώρες να συνεργαστούν για να εντοπιστούν τα αγνοούμενα παιδιά και να εισάγουν υποχρεωτικούς ελέγχους για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Ζητούν επίσης να μην γίνονται υιοθεσίες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, αλλά αντιθέτως να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επανένωση με τις οικογένειές τους.

Σε άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως στις γυναίκες, τους μη Ουκρανούς πολίτες και τους Ρομά θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες πληροφορίες για τους κινδύνους που διατρέχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα