19 Απριλίου 2024 / 1:38 μμ
19 Απριλίου 2024 / 1:38 μμ

Πόλεμος στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

από fimotro

Η πρώτη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μετά τον κορωνοϊό διεξάγεται στην Βουλή,  με αιχμή του δόρατος συγκεκριμένες διατάξεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου. Η συζήτηση ξεκίνησε χθες σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με την ψηφοφορία να γίνεται σήμερα.

Η κόντρα έχει και έντονο ιδεολογικό “άρωμα”, δίνοντας μια πρόγευση για το σκληρό ροκ που θα ακολουθήσει στην πολιτική σκηνή. Οι περιοχές Natura, οι δασικοί χάρτες, αλλά και η διαδικασία αδειοδοτήσεων αποτελούν μερικές μόνο από τις εστίες της  πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα “πράσινο” νομοσχέδιο,  που εκσυγχρονίζει την υπάρχουσα νομοθεσία και κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για “ιδεολήψια”. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για “περιβαλλοντικό έγκλημα”, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποσπασματικές και φωτογραφικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο… βόλεμα υμετέρων.

Εκτός από το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει και για το χρόνο κατέθεσής του, καθώς ακόμα υπάρχουν περιορισμοί στην Ολομέλεια λόγω κορωνοϊού (συμμετέχουν περίπου 60 άτομα). Ενδεικτικό των υψηλών τόνων είναι πως η χθεσινή συζήτηση κράτησε δέκα ώρες, ενώ σήμερα προβλέπεται ένας πολύωρος δεύτερος γύρος που αναμένεται να οδηγήσει και σε ονομαστική ψηφοφορία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο “τομή” στην περιβαλλοντική νομοθεσία και εστιάζει σε μία σειρά αλλαγών όπως:  Η απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ, η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών.

Ειδικά για τις αδειοδοτήσεις σημειώνει πως χρειάζεται να υπάρξουν ταχύτεροι ρυθμοί, καθώς σήμερα μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και οκτώ χρόνια για να βρεθεί λύση. Εστιάζει δε στο ότι δεν μπορεί να παραμένουν για χρόνια “όμηροι” οι επενδυτές και να σκέφτονται το “ου μπλέξεις”.

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια ο Κωστής Χατζηδάκης άσκησε έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για “υποκρισία” και για “τυφλό κομματικό πάθος”. Συνέχισε τα πυρά επισημαίνοντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση “στη συζήτηση αυτή ήρθατε με πλεόνασμα κραυγών και φανατισμού, αλλά θα φύγετε ως αντιπολίτευση των κραυγών και της δημαγωγίας».

Οι σφοδρότερες πολιτικές κόντρες γίνονται για τις περιοχές Natura. Με το νομοσχέδιο το υπουργείο εισάγει τέσσερις διαφορετικές ζώνες και τονίζει πως στόχος είναι να υπάρξουν δραστηριότητες συμβατές με το χαρακτήρα τους.

Για τη ρύθμιση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζει πως «αντί να κρίνονται ad hoc οι δραστηριότητες στις περιοχές Natura η κυβέρνηση κάνει μια γενική συνταγήόπου λέει ότι σε όλες τις περιοχές Natura επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά ο αρμόδιος υπουργός  Κ. Χατζηδάκη απαντά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση, έδωσε οικόπεδα ή επαναδιοδότησε σε όλες σχεδόν τις περιοχές natura της χώρας, δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο”, προσθέτοντας  πως «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες”.

Η σύγκρουση επεκτάθηκε και στους δασικούς χάρτες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε πως  «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη κυβέρνηση το κόμμα που έστειλε στις καλένδες τους δασικούς χάρτες» και αναφέρθηκε σε 170.000 πολίτες που είναι σε ομηρία λόγω της “ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ”.  Απαντώντας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε  ότι «ο κ. Υπουργός έκανε αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ με διαστρεβλώσεις και ψέματα. Ως προς τους δασικούς χάρτες, υποστήριξε ότι υπάρχουν 170.000 αντιρρήσεις και επικαλείται αυτό το πρόβλημα για να ακυρώσει την μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών. Έτσι θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς δασικούς χάρτες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά η απόσυρση του νομοσχεδίου, με τα  πυρά να στρέφονται στην κυβέρνηση πως επιχειρεί να μηδενίσει το … κοντέρ στην περιβαλλοντική νομοθεσία επικαλούμενη τα γραφειοκρατικά βάρη. Για οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση συμφερόντων έκανε λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να κινηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους και σύμφωνα με πληροφορίες το παρόν στην Ολομέλεια θα δώσει και ο Αλέξης Τσίπρας.  Μάλιστα θα υπάρξει συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδα, στην οποία επίσης αναμένεται να είναι ο πρόεδρος του κόμματος για να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης.

Ονομαστική ψηφοφορία σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου ζητά το Κίνημα Αλλαγής.  Να σημειωθεί πως το  ΚΚΕ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία καθώς διαφωνεί με το σύνολο  του νομοσχεδίου.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά επίσης παράταση της προθεσμίας για τις ενστάσεις αναφορικά με τους δασικούς χάρτες.  Σχετικά με το νομοσχέδιο ο Μιχάλης Κατρίνης μιλά για άστοχες επιλογές που έρχονται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα σημειώνει πως “το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και  περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές των μικρών παραγωγών δημιουργώντας νέες κοινωνικές ανισότητες”.  Επίσης τονίζει πως χρειάζεται η προώθηση ενός μοντέλου αξιοποίησης της παραγωγικής γης για άλλες χρήσεις, σε μια περίοδο που θα έπρεπε η κυβέρνηση να στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους και τις εξαγωγικές προοπτικές του πρωτογενούς τομέα. “Χρειάζεται αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια ο γενικός γραμματέας του  ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως το νομοσχέδιο “θυσιάζει τις ανάγκες του λαού για να διασφαλίσει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων”.  Από την Ελληνική Λύση ο, Αντώνης Μυλωνάκης είπε ότι  «σχεδόν στο σύνολο τους οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και υπάρχει υποψία για βόλεμα ημετέρων και συγκεκριμένων συμφερόντων».  Τέλος η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα  χαρακτήρισε το νομοσχέδιο  «εγκληματικό λάθος που θα καταστρέψει οριστικά το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους».

Ο ΑΔΜΗΕ

Ενα ακόμα σημείο αντιπαράθεσης αφορά την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τον περιορισμό του ελέγχου του ελληνικού δημοσίου κάτω από το 51%. Η προετοιμασία για την πώληση κι άλλου «πακέτου» μετοχών του Διαχειριστή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σκληρή κριτική των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργεί με ένα άρθρο την απαγόρευση που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την απώλεια του ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο σε ποσοστό κάτω του 51%. Η νέα διάταξη που πρότεινε ο Κωστής Χατζηδάκης ορίζει ότι «το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει την άμεση ή και έμμεση συμμετοχή αυτού ή νομικών προσώπων που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προωθεί την πώληση ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα χωρίς καμία δικαιολογία, την ώρα που έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Εξάλλου, με σειρά διατάξεων το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει τον περιορισμό διοικητικών εμποδίων στο στάδιο της έκδοσης άδειας παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ, οι οποίες επιδιώκεται να δίνονται στις 30 με 50 μέρες από δύο χρόνια που απαιτούνται σήμερα. Στον προαναφερόμενο χρόνο συνυπολογίζονται και οι διάφορες ενστάσεις και τα περιθώρια εξέτασης των αιτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η αντικατάσταση της άδειας παραγωγής με τη βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της σχετικής αίτησης μέσω του νέου Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ και μείωση στο ελάχιστο των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Στόχος είναι να καθιερωθεί μια σύντομη διαδικασία εξέτασης των νέων αλλά και των συσσωρευμένων εκκρεμών αιτήσεων. Φορέας Αδειοδότησης είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την πρώτη έως και τη δεκάτη ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Ιουνίου, Οκτωβρίου (κύκλος υποβολής αιτήσεων ή κύκλος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το υπουργείο σε συνεργασία με τη ΡΑΕ θα προχωρήσουν την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού μητρώου των ΑΠΕ ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει γίνει ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε 1750 αιτήσεις συνολικής ισχύος 29 GW. Πρόκειται για αιτήσεις που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα. Αυτές θα πάνε με το νέο σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα