Ποιος ο κίνδυνος αν δεν γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου

από fimotro

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε τη δική του εκτίμηση για το πότε αναμένει να πετύχουμε την επιθυμητή ανοσία, ενώ εξήγησε τον κίνδυνο που εγκυμονεί το ενδεχόμενο κάποιος να μην λάβει την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Μιλώντας στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε πως «αν εκμεταλλευτούμε τα εμβόλια που θα έχουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα καταφέρουμε κάποια στιγμή τον Ιούλιο να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, με συνδυασμό της εμβολιαστικής προσπάθειας, αλλά και της φυσικής ανοσίας που αποκτήθηκε από τη νόσο».

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας. Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, σημείωσε πως αυτό είναι το πιο ευπαθές τμήμα του πληθυσμού και πως το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση στα εμβόλια από το ποσοστό του 62% – 67%, αυτής της ηλικιακής ομάδας.

«Υπάρχει ελπίδα γιατί τουλάχιστον 5% – 10% αυτών των ηλικιών έχει κλεισμένα ραντεβού. Επίσης ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση λόγω κινητικών προβλημάτων, αλλά πλέον θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με την κατ’ οίκον χορήγηση του εμβολίου», εξήγησε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Όσο για τον κίνδυνο να νοσήσουμε, αν έχουμε εμβολιαστεί, είναι ελάχιστος, αλλά ακόμη κι αν νοσήσουμε, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή μας. «Ήδη υπάρχει οδηγία από το Center Disease Control των ΗΠΑ, ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκες, κάτι που θα γίνει σιγά σιγά και στην Ελλάδα».

Αναφορικά με το πόσο σημαντικό είναι να γίνει η δεύτερη δόση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι με την πρώτη δόση δεν είμαστε 100% προστατευμένοι και ότι αν νοσήσουμε κι έχουμε αντισώματα αλλά όχι αρκετά για να καταπολεμηθεί ο ιός, υπάρχει κίνδυνος για παραγωγή μεταλλαγμένων στελεχών.

Επιπλέον, σχετικά με τον θάνατο γυναίκας λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της, ο πνευμονολόγος σχολίασε ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν βρέθηκε ίχνος θρόμβου και παράλληλα σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα δεν είναι επαρκές για την εμφάνιση θρόμβωσης.

«Πρέπει να βρεθεί πρώτα η αιτία θανάτου στην άτυχη γυναίκα και μετά να δούμε αν υπάρχει ο παραμικρός συσχετισμός με το εμβόλιο» εξήγησε, παρακαλώντας να μην αποδίδεται στον εμβολιασμό, οποιοδήποτε γεγονός συμβαίνει μετά από αυτόν. «Το εμβόλιο μας προστατεύει μόνο από τη νόσο κι όχι από οποιαδήποτε νόσο και οποιαδήποτε αιτία θανάτου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα