Ποιοι υποχρεωτικά θα κάνουν self test

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό – Τι κάνετε αν το αποτέλεσμα είναι θετικό

Από τις αρχές Απριλίου, στη «μάχη» της πανδημίας μπαίνουν τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης τη πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα self test παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης . Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, έκανε γνωστό για ποιους πολίτες θα είναι υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο self test.

Όπως έγινε γνωστό υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό και δικαστήρια, ενώ self Test θα προβλέπεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης είπε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση, η οποία θα μας επιτρέψει να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τις δραστηριότητες. Αφορά στην χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ- self test, κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση των ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, οι τακτικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού συνδράμουν στη μείωση της διασποράς. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, δηλαδή τα rapid test και τον εμβολιασμό.

Κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ε.Ε. και πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test.

Πρόκειται για ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση τους, ώστε να μπορεί καθένας να τα κάνει μόνος του. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 τεστ για δύο μήνες. Αρχικά, θα απευθύνεται στους πολίτες έως 67 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο τεστ θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, για συμπληρωματική δράση των στοχευμένων ελέγχων που ήδη γίνονται έκανε λόγο ο Βασίλης Κοντοζαμάνης περιγράφοντας την στρατηγική της κυβέρνησης σε ότι αφορά το self test.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον ιό και να σταματήσουμε τη διασπορά του. Δήλωσε ότι τα self test κυκλοφορούν στην Ευρώπη και πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ, ενώ είναι απλά στη χρήση.

Η διάθεσή τους θα αρχίσει αρχές Απριλίου. Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δυο μηνών. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες διανομής να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες με δεύτερο rapid test (δωρεάν σε δημόσια δομή) θα επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα. Επί αυτού, είπε, θα δοθούν οδηγίες τις επόμενες ημέρες (σ.σ. τι θα γίνει για απουσία από τα σχολεία ή την εργασία).

Σύμφωνα με τον Β. Κοντοζαμάνη η επανεκκίνηση της οικονομίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που απασχολούνται σε ναυτιλία-ακτοπλοϊα, λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση και δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης. «Επιπλέον για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφάλεια θα νομοθετηθεί το υποχρεωτικό τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές», συμπλήρωσε.

Στις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του self test.

Για την υποβολή των θετικών τεστ θα λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα