Ποιοί ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

από fimotro

Σημαντικά αυξημένος θα είναι φέτος ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα δικαιούνται έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς οι ελαφρύνσεις του φόρου συνδέονται και με εισοδηματικά κριτήρια.

Με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του 2020 και εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας καταγράφηκε μείωση εισοδημάτων (αναστολές εργασίας, μείωση τζίρου στις ατομικές επιχειρήσεις, μειωμένα έσοδα από τα «κουρεμένα» ενοίκια) ο αριθμός των δικαιούχων εκπτώσεων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,2 εκατ. ή το 17% περίπου του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

1-Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους (στη συγκεκριμένη περίπτωση του 2020) δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα:

– του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος,

– όλων των ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και

– του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς του τεκμηρίου, όπου αυτή εφαρμόζεται.

2– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

3- Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Σαφώς λιγότερες είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Συγκεκριμένα στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα