Όλοι οι φόροι έως το τέλος Σεπτεμβρίου

από fimotro

Όλο το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Μπαράζ πληρωμών φόρων για τα εισοδήματα του 2020 και την ακίνητη περιουσία του τρέχοντος ξεκινά από σήμερα για εκατομμύρια φορολογούμενους. Μέχρι σήμερα το βράδυ λήγουν ταυτόχρονα οι προθεσμίες καταβολής των δύο πρώτων δόσεων των οφειλών που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Παλαιτσάκη στον Ελεύθερο Τύπο, περίπου 2,88 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές τους δηλώσεις, θα πρέπει να έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα το βράδυ, μέσω του τραπεζικού συστήματος, τουλάχιστον 695 εκατ. ευρώ, από τα 2,78 δισ. ευρώ που χρεώθηκαν συνολικά σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, με τα εκκαθαριστικά τους.

Στις 20 ή στις 21 Σεπτεμβρίου πάνω από 7,35 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν στους λογαριασμούς τους, στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων myaade.gov.gr, η οποία διαδέχεται το Τaxisnet, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους. Από τους φορολογούμενους αυτούς, περίπου 6,2 εκατομμύρια θα κληθούν να πληρώσουν τον συγκεκριμένο φόρο είτε στο 100% είτε μειωμένο κατά 50%, λόγω μερικής απαλλαγής χορηγούμενης βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Εως τις 30 Σεπτεμβρίου οι 2,88 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έλαβαν ήδη χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει και την τρίτη δόση των φόρων που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά αυτά. Μετά την πληρωμή της δόσης αυτής θα απομένουν άλλες πέντε μηνιαίες προς καταβολή, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της καθεμίας την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός από τους επόμενους πέντε μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2021, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022). Το ύψος του ποσού που θα πρέπει να έχουν πληρώσει ως τρίτη δόση ανέρχεται σε 347,5 εκατ. ευρώ.

Εως την 30ή Σεπτεμβρίου, εξάλλου, οι 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 9-10 μέρες πιο πριν θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει και την πρώτη από τις συνολικά έξι μηνιαίες δόσεις του συγκεκριμένου φόρου. Οι υπόλοιπες πέντε μηνιαίες δόσεις λήγουν στις τελευταίες εργάσιμες ημέρες των επόμενων πέντε μηνών. Το ποσό που θα πρέπει να έχουν καταβάλει υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Προχθές, 15 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εμπρόθεσμη υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο αριθμός των εμπροθέσμως υποβληθεισών δηλώσεων ανήλθε σε 6.385.896. Ο αριθμός των φορολογούμενων ατόμων -αγάμων και εγγάμων- που υπέβαλαν δηλώσεις και έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα ξεπέρασε τα 8,74 εκατομμύρια. Από τα άτομα αυτά, 2,88 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 του συνόλου των φορολογουμένων, έλαβαν -όπως ήδη αναφέραμε- χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και καλούνται να καταβάλουν φόρους συνολικού ύψους 2,78 δισ. ευρώ είτε εφάπαξ μέχρι σήμερα είτε σε 8 δόσεις, εκ των οποίων οι 2 λήγουν ταυτόχρονα σήμερα, η τρίτη λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες 5 στους επόμενους 5 μήνες.

Πάνω από 1,4 εκατ. φορολογούμενα άτομα που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος, δικαιούνται επιστροφές φόρου συνολικού ποσού 396 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 4,45 εκατομμύρια άτομα, που έλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά, δεν οφείλουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, ούτε όμως δικαιούνται να λάβουν και επιστροφή.

Η περίοδος εμπρόθεσμης υποβολής των φετινών δηλώσεων διήρκεσε συνολικά 112 ημέρες, από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και ήταν η συντομότερη των τελευταίων ετών. Ο αριθμός των 6.385.896 δηλώσεων που υποβλήθηκαν εντός της περιόδου αυτής ήταν επίσης ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών. Πέρυσι, το 2020, μέσα σε διάστημα 139 ημερών υποβλήθηκαν 6.372.415 δηλώσεις, ενώ το 2019, σε χρονικό διάστημα 125 ημερών, υποβλήθηκαν 6.323.221 δηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από χθες, όσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θεωρούνται εκπρόθεσμες και επισύρουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον από την εκκαθάρισή τους προκύπτουν ποσά φόρου προς καταβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα