Ποιες τάξεις θα ανοίξουν πρώτες με self tests

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Πότε θα αποφασίσουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Χωρίς «λευκό καπνό» έληξε η συνεδρίαση των ειδικών όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων. Παρά τις αισιόδοξες τοποθετήσεις στις αρχές της εβδομάδας, ότι έστω η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα μπορούσε να ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα, το ζήτημα θα επαναξιολογηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς η χρήση των self tests φαίνεται πως κρίνεται απαραίτητη από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Κι ενώ τα κρούσματα χτυπάνε «κόκκινο», η πληροφορία που μετέφερε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή σε δηλώσεις της (ΕΡΤ) ότι μόλις το 30% των εκπαιδευτικών έχει δηλώσει πρόθεση να εμβολιαστεί προβληματίζει. Ειδικότερα, η κ. Μακρή αναφέρθηκε στην πρόθεση των εκπαιδευτικών για τα αδιάθετα εμβόλια τα οποία προτίθεται η Πολιτεία να παρέχει στους εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι ένα ποσοστό των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί ή είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστεί, καθώς ανήκει στις ηλικιακές ομάδες ή στις ευπαθείς ομάδες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο.

Η χρήση των self tests εβδομαδιαίως τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές φαίνεται να προκρίνεται ως απαραίτητη για την επαναλειτουργία των σχολείων, με τα Λύκεια και τα Γυμνάσια να προηγούνται, έναντι των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων.

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκομίζουν οι μαθητές, μετά τη χρήση του τεστ, μια υπεύθυνη δήλωση στο σχολείο, με την πρόταση αυτή να είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και στους εκπαιδευτικούς, όπως σημείωσε η κ. Μακρή.

Στην περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 12 Απριλίου, οι μαθητές θα έχουν περιθώριο για διά ζώσης διδασκαλία δύο εβδομάδων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, όπου θα ξανακλείσουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία. Το παραπάνω σενάριο αφορά πρωτίστως το Λύκειο, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προκρίνει την επιστροφή των μαθητών ιδίως της Γ’ Λυκείου, που τον Ιούνιο θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, όχι τόσο για την κάλυψη της ύλης, όπως υποστηρίζουν, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Η επαναλειτουργία των Λυκείων πολύ πιθανόν να συμπαρασύρει και τα Γυμνάσια, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, το άνοιγμα των οποίων δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η παράταση του σχολικού έτους για λίγες εβδομάδες έχει επιβεβαιωθεί από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ενώ ακόμα η πολιτική ηγεσία δεν έχει «κλειδώσει» την απόφασή της για μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων και συνεπακόλουθα για εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το υπουργείο Παιδείας πέρσι είχε αποφασίσει να μη διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, εστιάζοντας στην κάλυψη της ύλης των βασικών κεφαλαίων, ώστε να προχωρήσουν οι μαθητές στην επόμενη τάξη και σε πρόωρη έναρξη μαθημάτων την επόμενη χρονιά.

Αντιθέτως, οι Πανελλαδικές, όπως έχει υπογραμμίσει η πολιτική ηγεσία σε πολλές δηλώσεις της, δεν θα επηρεαστούν, με την ημερομηνία να υπολογίζεται κοντά στα μέσα Ιουνίου, όπως είχε γίνει και πέρσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα