Ποιες δημοσκοπήσεις; Η “Ομπρέλα” περιμένει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει την ρεβάνς

από fimotro

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι η πραγματική διαφορά από τη ΝΔ είναι κολλημένη στο 10% αλλά τους ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά!

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω να λένε ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι η διαφορά σε συνθήκες πραγματικών εκλογών κινείται πέριξ του 10%.  Ωστόσο, το μυαλό όλων των κομματικών είναι στραμμένο στο Συνέδριο. Οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ για το 3ο Συνέδριο του κόμματος ολοκληρώθηκαν, με την αποτίμηση να δείχνει θρίαμβο των προεδρικών και πανωλεθρία για την εσωκομματική τάση της «Ομπρέλας».

Βεβαίως, το αποτέλεσμα δεν ήταν κάτι που ήρθε ουρανοκατέβατο ούτε συντάραξε τον κόσμο των «53», ασχέτως αν ο συσχετισμός δύναμης που διαμορφώθηκε υπέρ των προεδρικών ήταν πολύ παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς στα γραφεία της «Εποχής». Πολλοί αναρωτιούνται πώς τα σκληροπυρηνικά στελέχη του 3% δεν αντέδρασαν στο αποτέλεσμα αλλά ούτε έδωσαν σκληρή γραμμή για τις ψηφοφορίες. Σε πολλές οργανώσεις μάλιστα άφησαν εν λευκώ την επιλογή τόσο από απουσία «Ομπρελιτών» όσο και από πεποίθηση πως σε αυτήν τη χρονική στιγμή θα ήταν μάταιη η όποια πολιτική όξυνση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της political.gr, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των στε- λεχών της «Ομπρέλας» είχε εξαρχής αποφασιστεί η χαλαρή γραμμή για να δείξουν πως η πολιτική ωριμότητα και η οξυδέρκεια διακρίνουν τα ιστορικά στελέχη «που έχουν διαδρομή και προσφορά στο κόμμα και όχι όσους είδαν κυ- βέρνηση και μπήκαν».

Υποστηρίζουν ακόμη πως αρχικά υπήρξε η πρόταση να περιοριστεί η εκλογή από τη βάση μόνο για τον πρόεδρο και όχι για την ΚΕ. Ωστόσο, αυτή εγκαταλείφθηκε σύντομα, δεδομένου ότι θα ήταν πολιτικά ανορθόδοξο να αντιπαρατεθεί κάποιος με τον πρόεδρο Τσίπρα σε αυτήν τη φάση, θέτοντας βέτο στις προσωπικές του προτάσεις.

«Δεν παραδίδουμε το κόμμα»

Αν ωστόσο η εικόνα της ενότητας που βγαίνει αυτήν τη στιγμή προς τα έξω εκτιμούν κάποιοι πως είναι πραγματική, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Συνέδριο. Εκεί, όπως χαρακτηριστικά είπαν μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πέσουν κορμιά». Και αυτό γιατί η «Ομπρέλα» «δεν έχει καμία διάθεση να παραδώσει το κόμμα της στου πασόκους του Τσίπρα», με κάποιους να κάνουν αναφορές στη διάσπαση του 2015 για να περιγράψουν την κρίση που υποβόσκει στο κόμμα.

Η μάχη θα είναι ιδεολογική αλλά και προσώπων και θα εκτείνεται από τα social media και τις τασικές ιστοσελίδες μέχρι τον επίσημο Τύπο. Θα έχει επιθέ- σεις σε πρόσωπα ντυμένες με ιδεολογι- κό μανδύα, που όμως θα στοχεύουν κα- θαρά στην αποδόμηση των προεδρικών και στην ανάδειξη των στελεχών των «53» και του Αριστερού Δικτύου.

Ως επιμύθιο, κομματικές πηγές αναφέρουν πως οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ είναι παλιές καραβάνες. Διαθέτουν την εμπειρία και την πολιτική κρίση για να «περιμένουν» και να δρομολογήσουν εξελίξεις στη σωστή συγκυρία, με κάποιους να την τοποθετούν από σήμερα στην επομένη των εκλογών, όταν μια ακόμη εκλογική ήττα στο ενεργητικό του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξει διάπλατα τον διάλογο για την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα