Ποια θα είναι τα μπόνους των εμβολιασμένων

από fimotro

Αναλυτικά τα στοιχεία που επεξεργάζονται κυβέρνηση και ειδικοί

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια σε εμβολιασμένους. Τη συζήτηση για COVID free εστιατόρια και μπαρ από το φθινόπωρο άνοιξε χθες Τρίτη (8/6/2021) από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, oρατό φαντάζει το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο και μετά αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και επιχειρήσει να μπει παράδειγμα σε ένα εστιατόριο να μην καταφέρετε να γευματίσει αλλά να φάει… πόρτα.

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί  σταδιακά θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες στις… εξόδους τους, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό  δέλεαρ για τις νεότερες κυρίως ηλικίες. Να σημειωθεί πως για το θέμα-και αφού κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις- αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.

Η λίστα με τα προνόμια που εξετάζονται

Τα προνόμια, που είναι υπό εξέταση,  θα σχετίζονται κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, σε μπαρ, σε θεατρικές παραστάσεις, σε  μουσικές σκηνές, σε χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κ.α. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει ελαστικοποίηση και σε άλλους περιορισμούς που υπάρχουν (π.χ. αριθμός ατόμων ανά τραπέζι).

Τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους άνοιξε και επισήμως χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Κλειδί για να εφαρμοστούν πάντως τα όποια προνόμια είναι να διασφαλιστεί πως οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σύντομο διάστημα στα εμβόλια. Στόχος είναι να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι αρνητές των εμβολίων. Επομένως ο σχετικός σχεδιασμός αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το φθινόπωρο, καθώς μέχρι τότε οι πολίτες έτσι και αλλιώς επιλέγουν ανοιχτούς χώρους για την έξοδο τους.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων δεν θα αφορούν μόνο τη διασκέδαση αλλά θα επεκταθούν και στις μετακινήσεις (π.χ. δεν θα απαιτείται test). Η αρχή θα γίνει  πάντως από την κατάργηση της υποχρέωσης των εμβολιασμένων να κάνουν εβδομαδιαίο self test για να προσέλθουν στην εργασία τους.

 

Παρέμβαση Σακελλαροπούλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Βουλή όσο και στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για να προχωρήσει και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζοντας κάθε λέξη και γράμμα του Συντάγματος ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τόνισε πως δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

 

Πότε πετούν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι

Εν τω μεταξύ σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το θέμα της μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους. Προς το παρόν δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσοι από τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα έχουν κάνει το εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα