Ποια μηνύματα έστειλε ο Μητσοτάκης από Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια

από fimotro

Η φωτογραφία με τη μεγάλη Ελληνική σημαία στην Ψέριμο

Σαφές μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της» εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, από την Κω, αναδεικνύοντας όχι μόνο την απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, αλλά και το γεγονός ότι «αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή που έχουμε αναλάβει όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας, αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ανάρτηση

Το μήνυμα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη σκιά και της πρόσφατης έξαρσης της προκλητικότητας της Τουρκίας και ενδεχόμενης νέας προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε και συμβολικό μήνυμα από την ακριτική Ψέριμο αναρτώντας στο λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφία με τη μεγάλη ελληνική σημαία που υπάρχει στο νησί, με την επισήμανση: «Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας!».

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από δύο χρόνια, όταν το προσφυγικό ήταν το πρώτο ζήτημα που έβαζαν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών στα νησιά που δέχονταν τις μεγάλες πιέσεις, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην Κω ουδείς έθεσε το ζήτημα αυτό, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι καταδεικνύει πως η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια να επιλύσει το ζήτημα αυτό.

Αιχμή

Με αφορμή, μάλιστα, και την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λέσβο, η οποία βίωσε επίσης έντονες πιέσεις από τις ισχυρές μεταναστευτικές ροές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να «έχει και ο κ. Τσίπρας την ίδια εμπειρία, ότι κανείς δεν θα του μιλήσει για το προσφυγικό, γιατί πολύ απλά το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το επιλύσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη και το Λιμενικό, που κάνει μια σπουδαία δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Ευρώπης, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στη δημιουργία νέων δομών, αλλά και στην εξασφάλιση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που έχουν σήμερα δομές.

Στην Ψέριμο

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την ακριτική Ψέριμο, όπου συζήτησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που τους απασχολούν και συνομιλώντας με τους ψαράδες του νησιού εξέπεμψε μήνυμα ότι «επιτελείτε ένα σπουδαίο έργο όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και ένα εθνικό έργο».

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Παναγιά της Ψερίμου και ακολούθως στο αστυνομικό τμήμα, στο Λιμεναρχείο και στο Πολυδύναμο Ιατρείο, όπου συνομίλησε και με τον στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του στους κατοίκους του νησιού από τον Ιανουάριο. Οταν είχε εγκατασταθεί μάλιστα στην Ψέριμο και είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, ο γιατρός Μενέλαος Σαμαράς είχε λάβει τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και χθες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν από κοντά, με τον πρωθυπουργό να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο σύστημα της τηλεϊατρικής που εφαρμόζεται στο νησί.

Νέο παράθυρο

Οπως είπε, «η τηλεϊατρική ανοίγει ένα νέο παράθυρο παροχής ποιοτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες των πιο μικρών ακριτικών νησιών», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται πια σε ολόκληρη την επικράτεια και θα καλύπτει όλα τα μικρά μας νησιά και δίνει τη δυνατότητα σ’ έναν νέο γιατρό να έχει πρόσβαση πια στους πιο έμπειρους γιατρούς μας, οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο, στην Αθήνα, ώστε κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται με την εξειδίκευση που απαιτείται».

«Αρα, δεν είναι μόνο η τοποθέτηση του γιατρού που έχει ξεχωριστή σημασία, είναι και το γεγονός ότι η τεχνολογία πια μας επιτρέπει να μένουμε και να επισκεπτόμαστε τα μικρά ακριτικά νησιά με άλλη ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των μικρών νησιωτικών δήμων για να συζητήσουν οριζόντια προγράμματα που αφορούν στη στήριξη των μικρών νησιών.

«Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα κοντά στα νησιά μας», υπογράμμισε.

Το πρωθυπουργός υποδέχθηκαν στην Ψέριμο ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, ο έπαρχος, Μανώλης Μουσελλής, και ο πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, Κρις Αλαχούζος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κάλυμνο.

Μητσοτάκης στην Κω: «Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την άνοδο του τουρισμού»

Τις αισιόδοξες προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και εν γένει για την πορεία του τουρισμού ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Κω, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε και την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο νησί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει επιτέλους το υπερσύγχρονο νοσοκομείο που της αξίζει».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, για την άνοδο του τουρισμού και ζήτησε από όλους «να είμαστε σεμνοί στις προβλέψεις μας, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι η ουσιαστική βελτίωση της εικόνας της χώρας έχει άμεση αντανάκλαση στο τουριστικό μας προϊόν».

«Αυτό το οποίο βλέπουμε να γίνεται και φέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ναι, παρά τις κραυγές, παντελώς ανυπόστατες, της αντιπολίτευσης, η χώρα μας χειρίστηκε την πανδημία πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, με νέα ψηφιακά εργαλεία, και αυτό μας βοήθησε ουσιαστικά να αλλάξουμε συνολικά την εικόνα της χώρας, έτσι ώστε σήμερα η Ελλάδα να μπορεί να είναι προτιμητέος προορισμός για επισκέπτες από όλο τον κόσμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η στροφή στην «πράσινη» και κυκλική οικονομία μέσω των πρωτοβουλιών που υλοποιούνται για το μετασχηματισμό νησιών θα συμβάλει τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και στην ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τις θετικές εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο ενισχύουν και τα πρώτα στοιχεία για την Κω, η οποία υποδέχθηκε σχεδόν 113.000 επισκέπτες τους πρώτους τέσσερις μήνες, καλύπτοντας σε ποσοστό 92,4% την επίδοση του 2019, η οποία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Σημαντική είναι η ανάκαμψη των αφίξεων από το εξωτερικό, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου καταγράφηκε στην Κω αύξηση της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με το 2019. Κινητήρια δύναμη είναι μάλιστα η μεγάλη ζήτηση σε κομβικές ευρωπαϊκές αγορές, αφού, ενδεικτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι ροές από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 13,4% έναντι του 2019, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 174%.

Οσον αφορά στην ανέγερση του νέου νοσοκομείου στην Κω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, γνωστοποίησε ότι «θα προχωρήσουμε άμεσα, από την άλλη εβδομάδα, στο ξεκίνημα υλοποίησης του σχεδίου» και σημείωσε ότι «η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και αφορά σε πόρους τόσο από την περιφέρεια όσο και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και από τις ίδιες τις δομές του υπουργείου Υγείας».

Σχετικά με τη στελέχωση των υποδομών Υγείας του νησιού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε ότι «έχουμε συνεννοηθεί με το ΥΠΟΙΚ για τους καλοκαιρινούς μήνες, οι άνθρωποι που θα έρχονται εδώ να παίρνουν ένα έξτρα αφορολόγητο ποσό» και έκανε λόγο για «σημαντικό κίνητρο να έρχονται άνθρωποι από κεντρικά νοσοκομεία που έχουν λιγότερη κίνηση το καλοκαίρι και αυτούς τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες να υπάρχει έξτρα προσωπικό».

Μητσοτάκης στην Αστυπάλαια: Πράσινη» επανάσταση στην «πεταλούδα του Αιγαίου

«Αυτό το οποίο γίνεται εδώ, στην “πεταλούδα” του Αιγαίου, είναι πραγματικά μία επανάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του έργου «Αστυπάλαια: Εξυπνο και Βιώσιμο Νησί», το οποίο δρομολογήθηκε πριν από ένα χρόνο και φιλοδοξεί να μετατρέψει το νησί σε υπόδειγμα «πράσινης» κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.

«Αυτά που γίνονται εδώ δεν γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε στην πρωτοπορία σήμερα της καινοτομίας και της τεχνολογίας για το πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έξυπνα συστήματα μετακινήσεων, για το πώς μπορούμε και πρέπει να προσαρμόσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο και πώς τελικά αυτή η καινοτόμος τεχνολογία, η οποία ξεκινάει αλλά δεν τελειώνει με την ηλεκτροκίνηση, θα μπορέσει να γίνει ένας μοχλός για μια καλύτερη καθημερινότητα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Φτηνή ενέργεια

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας την οποία μπορούμε να παραγάγουμε σήμερα, αποτελούν κεντρικό πυλώνα για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας και άλλων ελληνικών νησιών, ενώ υπογράμμισε ότι το ευρύτερο έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τον «πράσινο» μετασχηματισμό των νησιών δεν περιορίζεται στην Αστυπάλαια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στην Τήλο, «η οποία καινοτομεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων», και στη Χάλκη, «η οποία κι αυτή έχει κι ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο αφορά στην κυκλική οικονομία».

Το έργο στην Αστυπάλαια εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. Οσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας, εγκαινιάστηκε χθες ένας μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 20 KW, ο οποίος θα καλύπτει τις αρχικές ανάγκες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο νησί, ενώ το δημόσιο δίκτυο φόρτισης έχει επεκταθεί και αποτελείται πλέον από διψήφιο αριθμό φορτιστών.

Στον πυλώνα της «έξυπνης» κινητικότητας, ξεκίνησε χθες η πιλοτική λειτουργία των δύο κεντρικών υπηρεσιών που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και «πράσινων» μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο των χθεσινών εκδηλώσεων, εγκαινιάστηκε και το προσωρινό Κέντρο Ελέγχου Και Στάθμευσης Οχημάτων, το οποίο μελλοντικά θα μεταφερθεί σε μόνιμες εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι με χορηγία της VW έχουν ήδη παραδοθεί συνολικά επτά οχήματα στον δήμο, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στην Πολιτική Αεροπορία, ενώ ανήμερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί παραδόθηκε από τη γερμανική εταιρία κι ένα ηλεκτρικό ασθενοφόρο στο τοπικό Κέντρο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα