Πλησιάζουν τα 6 εκατομ. οι εμβολιασμοί

από fimotro

Με μαθηματικούς ρυθμούς αυξάνονται οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα

Εκπληρώθηκε ο στόχος των 5,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών με την είσοδο του Ιουνίου όπως είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Ποσοστό περίπου 35% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, ενώ περίπου 20% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Επόμενη στόχευση είναι η ένταξη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των νεότερων πολιτών – ήδη εμβολιάζονται με Johnson & Johnson εφόσον παραλαμβάνονται εμβόλια – και η οικοδόμηση του επιθυμητού τείχους συλλογικής ανοσίας έως το καλοκαίρι.

Εως και χθες, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.691.818 εμβολιασμοί. Εξ αυτών οι 3.699.010 αφορούν τουλάχιστον σε μία δόση και 2.105.971 είναι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Οπως είχαν αναφέρει τον προηγούμενο μήνα κυβερνητικά στελέχη και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο τέλος του μήνα οι εμβολιασμοί θα ξεπερνούσαν τα 5,6 εκατομμύρια, κάτι που έγινε, και η επιχείρηση “Ελευθερία” οδεύει ολοταχώς να “σπάσει” το όριο των έξι εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών. Οι πολίτες από 18 μέχρι 29 μέχρι στιγμής μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο μονοδοσικό Johnson&Johnson και το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή τους ομάδα. Αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις των εμβολίων.

Οσον αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο ενώ ήταν διαθέσιμο στους πολίτες άνω των 18 ετών στα νησιά, άνοιξαν ραντεβού και στην ηπειρωτική χώρα με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν από τις 7 Ιουνίου. Με το που παραλαμβάνει η χώρα μια ποσότητα παράδοσης, ανεβάζει και ραντεβού. Ετσι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να μπαίνουν συχνά στην πλατφόρμα των ραντεβού ώστε να βλέπουν εάν το σύστημα έχει τροφοδοτηθεί με εμβόλια και να κλείνουν ραντεβού.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την παραλαβή σχεδόν άλλων 3 εκατ. δόσεων μέσα στον Ιούνιο, με τα οποία μπορούν να γίνονται χιλιάδες εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση, όπως άλλωστε συμβαίνει και έως σήμερα. Ειδικότερα, η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων. Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εύρος παραδόσεων, και θα τις κάνει πιο συγκεκριμένες τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα με την θωράκιση κατά της λοίμωξης Covid-19 των ενηλίκων, προχωρά η συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων από 12 ετών και πάνω. Οι ειδικοί τονίζουν, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί τελικά για τους ανήλικους, ότι ο “κορμός” των εμβολιαστικών προγραμμάτων πρέπει να είναι οι ενήλικες και οι χώρες πρέπει να στοχεύσουν πώς θα αυξήσουν τα ποσοστά σε αυτούς. Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid -19, θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, στο γενικό όμως πληθυσμό των εφήβων τα οφέλη ίσως είναι περιορισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα