Πλημμύρες Μάνδρας: Έφεση κατά της απόφασης για Δούρου και άλλα στελέχη

από fimotro

Η έφεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Έφεση κατά της απόφασης για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 που οδήγησε σε αθώωση την πρώην περιφερειάρχη και τέσσερα ακόμη πρόσωπα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ξανά στο εδώλιο η Ρένα Δούρου, δυο στελέχη από το Δασαρχείο και δυο από την Πολεοδομία.

Σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση της καταστροφικής πλημμύρας στη Μάνδρα κρίθηκαν ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 6 χρόνια με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Πρόκειται για δύο αντιπεριφερειάρχες, την επίμαχη περίοδο, την τότε δήμαρχο Μάνδρας και πέντε στελέχη που υπηρετούσαν στην Πολεοδομία και την Υπηρεσία αστυνόμευσης ρεμάτων.

«Η εισαγγελική έφεση είναι απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης άσκησης της καθώς είχε παρέλθει το 10ημερο που προβλέπεται από την απόφαση επί της αθώωσης ή της ενοχής. Επίσης παντελώς αναιτιολόγητη και έγινε για να καταστεί η κα Δούρου πολιτικά όμηρη εν όψει των εκλογών» ανέφερε ο συνήγορος της Θεόδωρος Σχινάς.

Πλημμύρες Μάνδρας: Τι προέβλεπε η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε στα μέσα Ιουνίου, το Δικαστήριο έκρινε όπως έγραψε το dikastiko.gr αθώα την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για όλα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε.

Ειδικότερα, ομόφωνα αθώα κρίθηκε για την παράβαση καθήκοντος και κατά πλειοψηφία αθώα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, της πλημμύρας εξ αμέλειας και των σωματικών βλαβών εξ αμέλειας.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε επίσης ομόφωνα αθώους 12 εκ των 21 κατηγορουμένων για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που κατηγορούνταν, ανάμεσα τους ο τότε δήμαρχος Μεγάρων και ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι πολεοδομίας και υπάλληλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Αντίθετα οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων. Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Οι δικαστές επέβαλλαν συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών σε 3 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας αντιπεριφερειάρχης, αλλά και ποινή 5 ετών και 14 μηνών σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους ανάμεσα στους οποίους ο έτερος αντιπεριφερριάρχης που κρίθηκε ένοχος. Τέλος, σε ποινή 4 ετών και 22 μηνών καταδικάστηκε η τότε Δήμαρχος Μάνδρας. Σημειώνεται, ότι σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Β. Σωτηρόπουλος: Απροκάλυπτη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων

Σε μία δριμεία ανακοίνωση προχώρησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ρένας Δούρου για την εισαγγελική έφεση κατά της αθώωσης της στην υπόθεση της τραγωδίας στη Μάνδρα.

Ο συνήγορος της πρώην περιφερειάρχη, Βασίλης Σωτηρόπουλος, υπογράμμισε το εκπρόθεσμο της έφεσης και ανέφερε πως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα κρίνει για τη νομιμότητα, ενώ έκανε ακόμη λόγο και για απροκάλυπτη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων με επιστράτευση μέσων ενημέρωσης που έχουν χρηματοδοτηθεί με κυβερνητικές αποφάσεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Β. Σωτηρόπουλου

Είναι καθήκον της Εισαγγελίας, ως ενιαίας δικαστικής αρχής, να υπερασπίζεται την τυχόν καταδικαστική πρόταση που δεν ακολούθησε το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και αθώωσε μια κατηγορούμενη. Η αθωότητα ισχύει όμως και μετά την εισαγγελική έφεση, απαρασάλευτη μέχρι την τυχόν αμετάκλητη καταδίκη.

Το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσον είναι νόμιμη η συγκεκριμένη έφεση κατά της αθώωσης της Ρένας Δούρου, αφού ασκήθηκε 15 ημέρες από την απαγγελία της απόφασης, ενώ ο νόμος τάσσει 10ήμερη προθεσμία.

Άλλο, όμως, είναι η θεσμική δουλειά της Εισαγγελίας κι άλλο είναι η απροκάλυπτη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων με επιστράτευση μέσων ενημέρωσης που έχουν χρηματοδοτηθεί με κυβερνητικές αποφάσεις. Η δημιουργία ενός κλίματος προσωπικής εξόντωσης, με χρήση φωτογραφιών της αθωωθείσας κάτω από τίτλους για βαριές ποινές που επιβλήθηκαν σε άλλους κατηγορούμενους είναι μέρος της παθογένειας του Τύπου, που οδηγεί την Ελλάδα σε χαμηλές αξιολογήσεις όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ στην χώρα μας.

Η Ρένα Δούρου έχει αποδείξει ότι για το θέμα της εθνικής τραγωδίας στην Μάνδρα το 2017 τάχθηκε από την αρχή στην πλευρά της αναζήτησης της αλήθειας και της απόδοσης των πραγματικών ευθυνών. Από το ίδιο το βράδυ της τραγωδίας έως και μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική δικαστική διαδικασία, το μόνο μέλημά της είναι ο σεβασμός της μνήμης των θυμάτων, στάση που υποστηρίζεται έμπρακτα με την υποβοήθηση της Δικαιοσύνης για την επιτέλεση της αποστολής της, με τις δυνάμεις, τις πληροφορίες και τις γνώσεις που καθένας διαθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα