Πλαφόν στη Γερμανία: Πώς θα λειτουργεί – Οι πρώτες αντιδράσεις

από fimotro

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία ενέκρινε σχέδιο νόμου για ένα πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, παρέχοντας στους πελάτες σταθερό όγκο προμηθειών με μειωμένους συντελεστές. Τα νέα «φρένα τιμών» θα τεθούν σε ισχύ τον Μάρτιο του 2023, αλλά θα καλύπτουν επίσης αναδρομικά το υψηλότερο κόστος και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ ενδέχεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2024, όπως αναφέρει το Clean Energy Wire.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος, τα ανώτατα όρια τιμών αποτελούν «το κεντρικό στοιχείο» της «αμυντικής ασπίδας» της κυβέρνησης ύψους 200 δισ. ευρώ έναντι για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης και θα συγχρηματοδοτούνται από τα υπερκέρδη τ ν παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Η εισφορά θα σχεδιαστεί με τρόπο που να αφήνει ένα επαρκές μερίδιο των εσόδων για κερδοφόρες λειτουργίες, αλλά και να διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ουσιαστική συμβολή στην ανακούφιση των πελατών και της οικονομίας», ανέφερε το υπουργείο. Η εισφορά παραμένει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους και μπορεί να παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2024 εάν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Το ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο (στα 12 σεντς ανά κιλοβατώρα) για νοικοκυριά, μικρότερες εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς, όπως νοσοκομεία ή πανεπιστήμια, θα ισχύει σε επίπεδο κατανάλωσης ίσο με το 80% της εκτιμώμενης ετήσιας κατανάλωσής τους. Οποιαδήποτε κατανάλωση πέρα ​​από αυτό το ποσό θα κοστίσει στους πελάτες τα συνήθως πολύ υψηλότερα επιτόκια της αγοράς. Οι τιμές για τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς πελάτες θα περιοριστούν στα 7 σεντ/kWh για το φυσικό αέριο και θα ισχύουν για το 70% της κατανάλωσής τους το 2021. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα περιοριστούν στους 40 σεντ/kWh για το 80% της εκτιμώμενης κατανάλωσης και σε 13 σεντ/kWh για μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες που καλύπτουν όγκο ίσο με το 70% της περσινής κατανάλωσης. Το μέτρο συνοδεύεται από πολλές «διατάξεις δυσκολίας» για πελάτες που επηρεάζονται «με ιδιαίτερο τρόπο». Η κυβέρνηση επινόησε τις επιδοτήσεις ως αντίδραση στην ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος οδήγησε πολλές εταιρείες να αυξήσουν τις δικές τους τιμές και να συμβάλουν στον γενικό πληθωρισμό, είπε η κυβέρνηση.

Σε μια πρώτη αντίδραση στη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, η Γερμανική Ένωση Τοπικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (VKU) είπε ότι το προσχέδιο ήταν «καλύτερο από το αναμενόμενο, αλλά γενικά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει». Ο επικεφαλής της VKU, Ίνγκμπερτ Λίμπινγκ, σχολίασε ότι τα φρένα των τιμών είναι ένα «πολύ περίπλοκο εγχείρημα με εξαιρετικά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα», αλλά ταυτόχρονα «απαραίτητο για να φέρει ανακούφιση στους πελάτες με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο».

Ωστόσο, η ένωση επέκρινε ότι δεν είχε γίνει διαφοροποίηση για την εισφορά απροσδόκητου κέρδους, η οποία θα ισχύει τώρα και για τους φορείς εκμετάλλευσης σταθμών βιοενέργειας, αποτεφρωτηρίων απορριμμάτων και άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος. Σύμφωνα με την VKU, αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται από την εισφορά. Ο

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW) δήλωσε ότι ο «υπερβολικά περίπλοκος, ασαφής και γραφειοκρατικός» σχεδιασμός του ανώτατου ορίου τιμής ηλεκτρικής ενέργειας θέτει αμφίβολο εάν η υποστήριξη θα φτάσει γρήγορα στους πελάτες, υποστηρίζοντας ότι το κοινοβούλιο έπρεπε ακόμη να κάνει αρκετές βασικές τροποποιήσεις στο προσχέδιο προτού μπορέσει να υιοθετηθεί. Όσον αφορά την εισφορά απροσδόκητου, η BDEW είπε ότι θα παρεμπόδιζε τις επενδύσεις στον τομέα και, ως εκ τούτου, θα συμβάλει στην έλλειψη ενέργειας και στις υψηλές τιμές όσο περισσότερο θα παραμείνει σε ισχύ.

Η επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας (Wirtschaftsweise), Μόνικα Σνίτζερ, δήλωσε ότι οι εταιρείες που επωφελούνται από τα μέτρα που χρηματοδοτούνται από φόρους δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να πληρώνουν ασφάλιστρα ή μπόνους στους εργαζομένους για όσο διάστημα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το να επιτρέπεται στις εταιρείες να πληρώνουν μπόνους «δεν θα ήταν εύλογο» και θα οδηγούσε σε δημόσια δυσαρέσκεια, υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα