Ποιους ενόχους βλέπει η εισαγγελέας για τα υποβρύχια

από fimotro

Την ενοχή πολλών εκ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση των υποβρυχίων πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Ελευθερία Παντελάκη για τα αδικήματα – κατά περίπτωση- της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

Ειδικότερα η εισαγγελέας μετά από πολύμηνη διαδικασία πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως τόνισε , από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Ενοχή πρότεινε επίσης και για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο μεν Λυγινός προτάθηκε να κηρυχθεί ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ο Οσβαλντ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και την απαλλαγή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Επίσης, πρότεινε την ενοχή του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα και του φερόμενου ως εμπόρου όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ωστόσο, πρότεινε να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά αιτήθηκαν και συγκεκριμένα αυτό του πρότερου έντιμου βίου για τον Κάντα και αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας για τον Ευσταθίου.

Η εισαγγελέας ζήτησε τέλος την ενοχή του νομικού Σπύρου Μεταξά.

Αντίθετα η εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγεί για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο πρώην συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου Ιωάννης Μπέλτσιος, διότι δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας, για μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Επίσης εισηγήθηκε την απαλλαγή του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Σπύρου Τραυλού, του άλλοτε συνεργάτη του Ματαντού Αντώνη Χάγια, καθώς και των Εμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα