Ποιοι θα πάρουν επιδότηση για ηλεκτροκίνητο όχημα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Πόσα χρήματα θα δίνει το κράτος για να αγοράσετε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα

Το εθνικό σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα «Ηλεκτρικά» θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί.

«Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή επαγγελματικού οχήματος θα προσφέρεται 15% έκπτωση επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με το ανώτερο ποσό να φτάνει τα 5.500 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, εάν η λιανική τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου προ φόρων είναι:

10.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 1.500 ευρώ

20.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 3.000 ευρώ

30.000 ευρώ η έκπτωση είναι 4.500 ευρώ

Από 36.700 ευρώ και πάνω η έκπτωση είναι 5.500 ευρώ

Όσον αφορά στα ταξί η έκπτωση θα είναι ίση με το 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων και η οποία θα μπορεί να φτάσει έως τα 8.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά και έως τα 5.500 ευρώ για τα plug-in υβριδικά (ίση με το 15% της λιανικής τους τιμής).

Από εκεί και πέρα πολύ μεγαλύτερο όφελος θα είναι για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου (20% επί της αξίας και έως 800 ευρώ) ή για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου (40% επί της αξίας και έως 800 ευρώ).

Από εκεί και πέρα προσφέρονται επιπλέον 500 ευρώ για την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή, ενώ σε περίπτωση απόσυρσης ή αντικατάστασης παλαιού οχήματος, τότε θα δίνονται επιπλέον 1.000 ευρώ.

Στα ταξί, το όφελος της απόσυρσης είναι 2.500 ευρώ.

Οφέλη θα υπάρχουν και για τις εταιρίες καθώς θα ισχύει η έκπτωση έως 5.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 4.000 ευρώ για plug-in υβριδικά, έως 800 ευρώ για escooter, ενώ θα προσφέρονται επιπλέον 1.000 ευρώ για απόσυρση παλαιού οχήματος.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα για τις επενδύσεις ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης, ανέφερε: «Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που θα εγκαθίστανται σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένες κατά 15%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα