Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αρχίζει το έργο της Επιτροπής για το νέο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας

Για την ορθότερη διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου των 32 δισ. ευρώ ετοιμάζεται η κυβέρνηση, με μεγάλο στοίχημα την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού κονδυλίου προς όφελος της οικονομίας.

Σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του ποσού που θα πιστωθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει η «Επιτροπή για το νέο σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», την σύσταση της οποίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο κορυφαίος οικονομολόγος, καθηγητής του LSE και βραβευμένος με Νόμπελ το 2010, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Επιτροπή Πισσαρίδη δεν πρόκειται να αναλάβει την διαχείριση των χρημάτων, αλλά θα καταθέσει απόψεις για την ορθή ανάπτυξη της χώρας.

Την διαχείριση των κονδυλίων, όταν αυτά οριστικοποιηθούν, θα αναλάβει κεντρικά η κυβέρνηση. Μια δεύτερη ομάδα, η οποία θα βρίσκεται εκτός υπουργείων, θα συσταθεί ώστε να γίνει η διαχείριση των κονδυλίων βάσει του κεντρικού σχεδιασμού.

H Επιτροπή Πισσαρίδη αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.

Αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ).

Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι: Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Στην Επιτροπή συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας:

Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC)

Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)

Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)

Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge)

Svetoslav Danchev (IOBE)

Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures)

Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος – Grant Thornton)

Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)

Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους.

Επίσης θα διαβουλεύεται αρμοδίως με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.

Συνολικά, η Επιτροπή θα συνδυάζει για το έργο της την εμπειρία από διεθνείς πρακτικές για ανάπτυξη με τα ειδικότερα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που εξέρχεται από βαθιά δεκαετή κρίση, ώστε να προταθεί σχέδιο που θα μεγιστοποιεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας και με έμφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα