Αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι και επίσημα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας.

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξαν ότι το εμβόλιο καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Στην ανακοίνωση, τονίζουν, ωστόσο, ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν συμπεριλάβει όλο το φάσμα των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στην αφρικανική χώρα.

Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις και το εμβόλιο της Moderna
Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τη νόσο Covid, προειδοποιεί ο πρόεδρος της εταιρείας Μοderna, Στίβεν Χογκ.

Σε δηλώσεις του στο CNN, o επικεφαλής της εταιρίας προειδοποίησε ότι η μάχη που δίνει η διεθνής κοινότητα κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια αφού συνεχώς θα μεταλλάσσεται.

Το εμβόλιο mRNA της Μοdernα μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τη βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλάσσεται και να δημιουργεί νέα στελέχη, παρά τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει.

Πάντως, το σημαντικότερο για τον πρόεδρο της Moderna είναι να μπει «φρένο» στα κρούσματα του κορονοϊού.

«Πιστεύω ότι καθώς ερευνούμε την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου, θα πρέπει να ελπίζουμε και να υποθέτουμε ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία, αλλά θα πρέπει να επαληθεύουμε την υπόθεση ξανά και ξανά», ανέφερε ο καθηγητής Στίβεν Χογκ.

Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση επανεξετάζοντας την ανθεκτικότητα των εμβολίων σε ορισμένα από τα νέα στελέχη.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία δημιούργησε κάποια ανησυχία ότι οι μεταλλάξεις στον ιό μπορεί να καταστήσουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Η Moderna ανακοίνωσε πάντως ότι προσπαθεί να δημιουργήσει στα εργαστήριά της ένα συμπληρωματικό στα υπάρχοντα εμβόλια που θα καλύπτει ότι μόνο τις υπάρχουσες μεταλλάξεις αλλά και πιθανές νεοεμφανιζόμενες.

«Το εμβόλιο θα χορηγείται ως δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν λάβει μόνο την πρώτη ή ως τρίτη σε αυτούς που έλαβαν δύο», σχολιάζει ο δρ. Ταλ Ζακς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Μoderna.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να αναπτύξουμε πιθανά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε την πανδημία», επισημαίνει ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα