Παίζονται πολλά στη σύγκρουση του Τραμπ με τους Κινέζους

από fimotro

Έριξε την πρώτη μεγάλη βόμβα, στον ακήρυχτο πόλεμο που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ανάμεσα σε Κίνα-Αμερική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Γράφει  Γιάννης Τασσιόπουλος

Η ανακοίνωση που έκανε για την απόφασή του να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την κατηγορία ότι παίζει το παιχνίδι των Κινέζων, δείχνει ότι πάμε σε μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση. Σε μια σύγκρουση που θα κριθούν κυρίως δύο καίρια ζητήματα.

Πρώτον, ποιός θα έχει τον έλεγχο του παγκόσμιου οικονομικού παιχνιδιού για τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερον, σε ποιά κατεύθυνση θα πάει ο κόσμος μας σε σχέση με τις γεωπολιτικές επιρροές και εξελίξεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν από το αποτέλεσμα της οικονομικής σύγκρουσης αλλά και τις γενικότερες συμμαχίες, που θα συγκροτηθούν γι’ αυτή και μέσα απόαυτή. Αυτό σημαίνει πολλές μικρές και μεγάλες φωτιές, δηλαδή τοπικές συγκρούσεις και εντάσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Τραβώντας το χαρτί για την τελική αναμέτρηση με τους Κινέζους, ο πρόεδρος Tραμπ με την απόφαση να διακόψει την χρηματοδότηση του ΠΟΥ, στέλνει το μήνυμα ότι σε αυτό τον πόλεμο θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η μετωπική οικονομική παγκόσμια σύγκρουση, έτσι πρέπει να τη βλέπουμε λόγω του μεγέθους των δύο πλευρών και των επιρροών τους, θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στην διεθνή παραγωγή και κατανάλωση.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη περίοδο αστάθειας, αν δεν υπάρξει ένα είδος συμβιβασμού, που μπορεί να επιβληθεί από το συμφέρον των πρωταγωνιστών της σύγκρουσης ή από το παγκόσμιο κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα. Αυτό που φαίνεται μέχρι τώρα είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους, να μην κάνει βήμα πίσω. Μετά την απόφαση για διακοπή χρηματοδότησης της ΠΟΥ έρχονται οι καταθέσεις αγωγών με διεκδικήσεις αποζημιώσεων τρισ. εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα για τις ευθύνες που έχει, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, για την εξάπλωση της επιδημίας.

Πιστεύοντας ο πρόεδρος Τραμπ ότι από αυτή τη σύγκρουση με τους Κινέζους θα εξαρτηθεί η πορεία των ΗΠΑ, αλλά κυρίως η δική του πολιτική τύχη, θα τα παίξει όλα για όλα. Οι Κινέζοι από την άλλη, ξέρουν ότι έτσι όπως είναι στημένοι στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, είναι δύσκολο έως αδύνατο να μαζευτούν. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που έχουν, για να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Η ήττα της Κίνας ή ο οικονομικός της περιορισμός δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και χωρίς επιπτώσεις για τους Αμερικανούς αλλά και τους Ευρωπαίους, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση. Γι΄ αυτό ως Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούμε καλά από ους σεισμούς που θα προκαλέσει η σύγκρουση. Να προετοιμάσουμε κυρίως τον κόσμο της παραγωγής, που θα κληθεί να πάρει χώρο και πρωτοβουλίες, που δεν είχε τα τελευταία χρόνια αλλά και τον καταναλωτή Ευρωπαίο. Μια προετοιμασία που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση μετά από όσα ζούμε και θα ζήσουμε από τις οικονομικές παρενέργειες της επιδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα