Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Προχωράμε σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Έκανε επίσης αναφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και προσέθεσε ότι από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογική δεδομένα αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας.

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για τις μεταφορές και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό, “που θα είναι μεγάλες” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, ο κ. Πέτσας είπε: “Τα Δημοτικά Σχολεία θα ανοίξουν εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καθοδικά. Εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα”.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επίσπευση ανοίγματος κλάδων της οικονομίας ανέφερε: “Πηγαίνουμε προσεκτικά, βήμα βήμα. Προχωρούμε ανά εβδομάδα στο άνοιγμα των οικονομικών τομέων, παρακολουθώντας τα δεδομένα και με βάση τις συστάσεις των ειδικών”.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας από τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως από την Κυριακή αρχίζουν και πάλι οι λειτουργίες με πιστούς στις εκκλησίες, πάντα με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών και τις αναγκαίες αποστάσεις. Από Δευτέρα ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη ενώ επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές του γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου. Επίσης ανοίγουν ζωολογικά πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι.

«Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορούν να προκαλέσουν πισωγύρισμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Για τον τουρισμό είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει σχέδιο για να περιοριστούν οι απώλειες που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες, και προανήγγειλε πως αύριο θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα των εσωτερικών μετακινήσεων ενόψει της απελευθέρωσής τους. Σταδιακά, διευκρίνισε, θα γίνει και η επανεκκίνηση των αεροπορικών μετακινήσεων ενώ θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο για τις οδικές μετακινήσεις, όπως με ΚΤΕΛ. Πάντως σε ερώτηση που του έγινε διευκρίνισε πως τα νησιά του Αργοσαρωνικού εντάσσονται στις μετακινήσεις που θα απελευθερωθούν στις 25 Μαΐου και όχι στις 18.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε:

-Συνεχίζεται αύριο η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διαδικασία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα. Έως χθες οι αιτήσεις ήταν 36.453. Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος τον Ιούνιο με 1 δισ. επιπλέον

-Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η καταβολή οφειλών προς την εφορία

-Παρατείνεται έως 24 Μαΐου η προθεσμία για καταχώριση iban από μακροχρόνια ανέργους για τα 400 ευρώ.

-Παρατάθηκε έως 31 Μαΐου η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

-Έως αύριο υποβάλλονται αιτήσεις από τους επιστήμονες για την ειδική ενίσχυση των 600ο ευρώ

-Έως την Κυριακή οι αιτήσεις ειδικών κατηγοριών για τα 800 ευρώ

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν μέσα στον Μάιο θα λάβουν 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα