Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα ύψη οι τιμές

από fimotro

Έρχονται ακόμα υψηλότερες τιμές μέσα στον χειμώνα

Ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης που βάζει φωτιά στις τσέπες των νοικοκυριών. Υποτονική ωστόσο είναι η ζήτηση τα πρώτα εικοσιτετράωρα της διάθεσης του καυσίμου.

Η θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές για την εποχή, ενώ στις δεξαμενές των καυστήρων παραμένει απόθεμα από την περασμένη χρονιά με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, που έδωσε την ευκαιρία στους καταναλωτές να… φουλάρουν.

Ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να βάλει φωτιά στο κόστος της θέρμανσης. Ήδη η διάθεση του πετρελαίου γίνεται με πολύ υψηλές τιμές αφού  στα αστικά κέντρα διατίθεται προς 1,13-1,17 ευρώ /λίτρο, στην ορεινή Ελλάδα προς 1,21 -1,24 ευρώ/λίτρο και στα νησιά προς 1,30-1,35 ευρώ/λίτρο.

Οι έμποροι των καυσίμων προβλέπουν ακόμα υψηλότερες τιμές στην καρδιά του χειμώνα. Λίγοι προνοητικοί σπεύδουν τώρα να γεμίσουν τις δεξαμενές, προβλέποντας κι εκείνοι ότι η κούρσα της τιμής του πετρελαίου παραμένει ανοδική.

Σύμφωνα με τους καταναλωτές, αν και αυξημένο, το επίδομα θέρμανσης δεν αρκεί για να βοηθήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, για 500 λίτρα πετρελαίου, μια τετραμελής οικογένεια στην Αθήνα θα ξοδέψει 565 εως 585 ευρω και θα λάβει επίδομα θέρμανσης 181 ευρώ.

Για την ίδια ποσότητα στην ορεινή χώρα θα ξοδέψει 605 έως 620 ευρώ και θα λάβει επίδομα περίπου 490 ευρώ, ενώ στη Σάμο θα πληρώσει 650 εως 675 ευρώ και θα λάβει μόλις 138 ευρώ.

Οι δικαιούχοι φέτος είναι περισσότεροι αφού φθάνουν το ένα εκατομμύριο, με την πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίγει τον Νοέμβριο και το επίδομα να καταβάλλεται σε δύο δόσεις, με το μεγαλύτερο μέρος του να μπαίνει στους λογαριασμούς των καταναλωτών πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Με το πετρέλαιο να επιδίδεται σε ράλι αυξήσεων της τιμής του χωρίς να διαφαίνεται… ταβάνι, αναμένεται πολλοί καταναλωτές να κάψουν περισσότερο … το τζάκι φέτος, με τα καυσόξυλα μέχρι στιγμής να μην ξεπερνούν τα 65 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα