Πετρέλαιο κίνησης: Ανοίγει ξανά το παράθυρο για επιδότηση

από fimotro

Και ενώ πλέον ο χειμώνας είναι προ των πυλών με το πετρέλαιο στα ύψη και την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο, από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης.

Κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία των κρατικών εσόδων, ενώ αγνωστος “Χ” είναι η πορεία των τιμών στα καύσιμα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο νέων δαπανών, κατά το προσεχές δίμηνο, είναι και ανοιχτό και είναι στο τραπέζι. Προ μηνών, το σενάριο που είχε επικρατήσει, αφορούσε ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης, με πιθανότερο το ενδεχόμενο της επαναφοράς της επιδότησης στην αντλία. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν στο μικροσκόπιο την τρελή πορεία των διεθνών τιμών και αισιοδοξούν στην πτώση των καυσίμων.

Οι όποιες αποφάσεις, όπως λένε από την κυβέρνηση, θα είναι με γνώμονα να γίνει αντιληπτή στους πολίτες η ενίσχυση χωρίς να είναι επιβλαβής για τα δημοσιονομικά.

Στο τελικό αποτέλεσμα ταμειακά υπολογίζεται το διάστημα έως και τον Φεβρουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι σε επιφυλακή, όμως υπάρχει αισιοδοξία για το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Από το υπουργείο εξηγούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να φανεί αν θα υπάρχει κάποια υπέρβαση στο αποτέλεσμα το 2022 λόγω και των πιθανών έκτακτων αναγκών που μπορεί να υπάρξουν.

Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ειδικά για τις παρεμβάσεις στα καύσιμα, η κυβέρνηση αναμένει την πορεία των τιμών, παραμένοντας σε εγρήγορση και από το οικονομικό επιτελείο χαρακτηριζουν θετική μία μείωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, συνδυαστικά με την ενίσχυση του ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη είναι αισιόδοξη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των καυσίμων, που επηρεάζει τόσο τα καύσιμα κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Κόλλησε» η επιχείρηση «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο
Ήδη από το καλοκαίρι έχει μπει μπροστά το σχέδιο «Θερμοστάτης», το οποίο προβλέπει την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

Ωστόσο, έχει προκύψει μεγάλος προβληματισμός, διότι το σχέδιο δεν προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς και πλέον στο τραπέζι υπάρχει η ιδέα για πιο σφιχτό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα