Πετρέλαιο μπρεντ: Πάνω από 120 δολάρια το βαρέλι η μέση τιμή το 2022

από Philippos

Αναλυτές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με σημαντικούς περιορισμούς στην προσφορά.

Η παρατεταμένη πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε έντονη μεταβλητότητα αυτό το έτος, με τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να εκτινάσσονται σε υψηλό 14 ετών πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις που στόχευαν τη ρωσική ενέργεια, ενώ στη συνέχεια και έως τον Απρίλιο οι τιμές σταθεροποιήθηκαν.

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει ασκήσει εκ νέου ανοδικές πιέσεις και μεταβλητότητα, με το Brent να σκαρφαλώνει αρκετά πάνω από τα 120 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να χτυπήσουν την ανάπτυξη.

Ο οίκος Moody’s προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η συμφωνία της Ε.Ε. θα κρατήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι σε όλη τη διάρκεια του 2022, ενώ το 2023 θα υποχωρήσουν στα 95 δολάρια.

Ωστόσο, η Moody’s αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς οι υψηλές τιμές θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ζήτησης, ενώ οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς σε συνδυασμό με τις νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η Goldman Sachs προβλέπει νέα ιστορικά υψηλά για το πετρέλαιο στο γ΄ τρίμηνο του 2022 και στα 140 δολ. το βαρέλι, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα θα πρέπει να ανακατανεμηθούν με φόντο την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και την υποχώρηση της ρωσικής παραγωγής, ενώ στα επόμενα δύο τρίμηνα οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 130 δολάρια.

Κατά την Barclays, οι τιμές του Brent θα διαμορφωθούν στα 111 δολ./βαρέλι φέτος και η Citi εκτιμά πως στο β΄ τρίμηνο θα κινηθούν στα 113 δολ./βαρέλι, ενώ στο γ΄ και το δ΄ τρίμηνο στα 99 και 85 δολ./βαρέλι και το 2023 στα 75 δολ./βαρέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα